Hlavní obsah

ODS zažaluje Kořistku o 10 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé ODS se na úterní schůzce před jednáním Sněmovny rozhodli, že zažalují unionistického poslance Zdeňka Kořistku za poškozování dobrého jména jejich strany. Podle místopředsedy strany Jana Zahradila bude ODS požadovat veřejnou omluvu a odškodné 10 miliónů korun, které chce věnovat na dobročinné účely.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava Národní divadlo Moravskoslezské. Soubor baletu. William Shakespeare: Sen noci svatojánské. Premiéra 5. a 7. května 2016

Článek

Poslanec Kořistka již v pondělí prohlásil, že je v případě podání žaloby na jeho osobu připraven požádat kolegy ve Sněmovně o zbavení imunity. Kořistku se měl údajně vyslanec ODS pokusil zkorumpovat desetimiliónovým úplatkem, pokud poslanec nepodpoří koaliční vládu Stanislava Grosse.

"Bylo by špatné, kdyby měl zaplatit ten, kdo na úplatek upozornil," řekl Kořistka těsně před tím, než dnes ve Sněmovně složil poslanecký slib.

Vyzval současně lídra ODS Mirka Topolánka, aby se vzdal senátorského mandátu. Ten dnes přiznal, že "si vzal Kořistku na starosti" jako člověka, který by mohl odmítnout podpořit novou vládu. Na jeho popud s Kořistkou začali jednat "vyslanci ODS". Nepřinesli však podle něj nabídku deseti milionů, jak Kořistka tvrdí.

Šéfové stran: je třeba kodex

Předsedové parlamentních stran se na dopolední schůzce před jednáním Sněmovny shodli, že je nutné vytvořit etický kodex zákonodárce, ve kterém by byly stanoven jasná pravidla pro chování politiků na všech úrovních.

V dokumentu by mělo být uvedeno to, co je považováno za etické při styku v podnikatelském prostředí. Měl by řešit i přetahování poslanců.

"Shodli jsme se na tom, že respektovat zákony je málo, některé věci nejsou dostatečně upravené," vysvětlil předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. "Vede se dabata o tom, co je korupce, co lze nabídnout, co už ne. Je tu řada otázek, na které nejsme schopni dnes jednoznačně odpovědět. Kodex stanoví jakýsi limit, na kterém bychom se dohodli, a pak bychom řekli - my tyto pravidla hry respektujeme," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám