Hlavní obsah

ODS zaskočila Sněmovnu a předložila návrh na možné pokračování sKaret

Novinky, jas

Poslanci ve středu poslali do závěrečného čtení senátní návrh na zrušení sKaret. O překvapení se postaral ministr dopravy Zbyněk Stanjura, který přednesl komplexní pozměňovací návrh vypracovaný jím a Lenkou Kohoutovou (ODS). Návrh počítá se zavedením chráněného účtu, na který by chodily pouze dávky a mohly by jej vést všechny banky. Účet by byl zdarma a klienti by se mohli rozhodnou, zda si přejí dostávat peníze tradičně složenkou nebo skrze tento účet.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

Článek

Proti návrhu se vyslovila ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09), která připomněla, že návrh nebyl s ministerstvem nijak konzultován a resort v předchozích týdnech věnoval dost času jednání o případném zrušení celého systému.

Ministryně dodala, že návrh byl vložen do sněmovního systému teprve v úterý. „Je nepřijatelné, aby MPSV vstupovalo mezi banky a klienty,“ dodala Müllerová, která upozornila i na to, že Stanjurou přednesený návrh neřeší ochranu osobních údajů, za což bylo ministerstvo v minulosti kritizováno i pokutováno.

S ministryní souhlasil i její stínový protějšek z ČSSD Roman Sklenák. „Buď chceme sKarty zrušit, nebo nechceme,“ dodal a odkázal na usnesení příslušného výboru, na němž se poslanci shodli a které počítá se zrušením kontroverzního projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám