Hlavní obsah

ODS vyzvala vládu, aby požádala o důvěru

– PRAHA

Občanská demokratická strana, vítěz voleb do Evropského parlamentu, na pondělním zasedání výkonné rady vyzvala vládu Vladimíra Špidly, aby ve Sněmovně požádala o důvěru. Pokud tak neučiní, budou poslanci ODS iniciovat hlasování o vyslovení nedůvěry. Naposledy se o to ODS bezúspěšně pokusila na konci září loňského roku.

Foto: Pavel Čempěl

Ivo Kott z bohumínské nemocnice prohlíží na negatoskopu klasický rentgenový snímek. Ty už ale brzy skončí. Nově se snímky budou zkoumat v počítači.

Článek

"Vláda ztratila mandát jménem ČR cokoli dojednávat, zejména pak tak závažnou věc jako je Evropská ústava. ODS se proto necítí vládním postojem nyní, ani v budoucnu jakkoli vázána," uvádí se v prohlášení výkonné rady. ODS je dle své výkonné rady jedinou reálnou politickou silou schopnou porazit KSČM. "Jejich nástupem je však ODS natolik znepokojena, že vyzývá všechny relevantní nesocialistické politické síly ke společnému jednání," píše se v prohlášení.

:. ANKETA
Kdyby jste byli poslanci, vyslovili byste vládní koalici důvěru?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Předseda ODS Mirek Topolánek v neděli v noci prohlásil, že koalice ve volbách propadla, a měla by proto přehodnotit svůj záměr vydržet ve stávající sestavě do řádných voleb v roce 2006, uvádí ČTK. Při hlasování o nedůvěře vládě z loňského září chyběly ODS a komunistům tři hlasy.

Komunisté podpoří vládu výměnou za Špidlovu hlavu

ODS by k vyslovení nedůvěry vládě potřebovala pomoc komunistů a několika poslanců vládní koalice. KSČM však v pondělí dala vládě šanci. Komunisté přislíbili, že vládu podpoří, avšak mají podmínky. Jednak se musí ČSSD vrátit ke svému volebnímu programu a za druhé v jejím čele, a tudíž i vlády, nesmí být Vladimír Špidla.

Dostane Špidla důvěru ČSSD?

Ten bude v nejbližší době bojovat na druhé frontě. Vyostření situace uvnitř ČSSD po volebním debaklu se Špidla rozhodl řešit na schůzi ústředního výboru strany v neděli 11. července. Zde požádá o vyslovení důvěry. Dohodl se na tom na dnešním zasedání grémia ČSSD.

Až toto zasedání podle něj rozhodne, jak bude ČSSD postupovat dál. Špidla přiznal, že volby byly pohlavkem současné vládě. Je podle něj ale lepší, že ho dostala už teď, než aby jí byl uštědřen při podzimních senátních volbách.

Kalousek: Síly ve Sněmovně se nezměnily

Naopak šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek nevidí důvod, proč by teď vláda měla žádat o důvěru. K vyvolání předčasných voleb je nutná ústavní většina v obou komorách parlamentu, a tu opozice nemá, připomněl. "Snaha přepsat politickou scénu na základě evropských voleb není relevantní, poměr sil v Poslanecké sněmovně se po dnešku nezměnil. Stále platí, že tato vláda je to nejlepší možné řešení většinové nekomunistické vlády," prohlásil.

Vládní KDU-ČSL i po debaklu zbylých dvou koaličních stran v eurovolbách považuje současný kabinet za nejlepší možné řešení většinové, a přitom nekomunistické vlády. Lidovci jsou připraveni dodržet koaliční dohodu s ČSSD a US-DEU.

Pokud by přeci jen koaliční vláda padla, lidovci se nebudou účastnit žádné varianty, která bude závislá na hlasech komunistů, dodal Kalousek.

Anketa

Kdybyste byli poslanci, vyslovili byste vládní koalici důvěru?
Ano
17,7 %
Ne
82,3 %
Celkem hlasovalo 5219 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám