Hlavní obsah

ODS vyhrála ve 12 z 13 krajů

Právo, Novinky, ČTK, Alexander Mitrofanov, Jitka Götzová, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

ODS vyhrála ve volbách do krajských zastupitelstev ve dvanácti z třinácti krajů, jen v Jihomoravském kraji zvítězila KDU-ČSL. ODS získala v průměru 36,35 % hlasů, druhá KSČM 19,68%, vládní ČSSD 14 % a KDU-ČSL 10,67 %. Volební účast činila 29,6 %.

Foto: Veronika Jurčová
Článek

Jihomoravském kraji získala KDU-ČSL 26,18 procenta hlasů a předstihla ODS, která dostala 25,8 procenta. Komunisté tam mají 19,14 procenta, ČSSD 11,93 procenta a Zelená pro Moravu 5,08 procenta.

Ve Zlínském kraji vyhrála ODS s 37,87 procenta hlasů před KDU-ČSL s 21,32 procenta hlasů, KSČM s 15,45 procenta a ČSSD s 13,66 procenta.

Ústeckém kraji dostala ODS 39,62 procenta hlasů, komunistická strana 25, 26 procenta, což je nejvíce ze všech krajů, ČSSD 15,29 procenta a lidovci 2,81 procenta.

Olomouckém kraji dostala ODS  23,56 procenta hlasů, druhá KSČM pak 21,41 procenta hlasů, sociální demokraté 15,02 procenta hlasů a KDU-ČSL 13,72 procenta.

Moravskoslezském kraji vyhrála ODS s 36,35 procenta hlasů před KSČM s 21,96 procenta hlasů, ČSSD s 15,53 procenta a KDU-ČSL s 11,43 procenta.

V kraji Vysočina dostala ODS 29,47 procenta hlasů, KSČM 20,97 procenta, KDU-ČSL 20,5 procenta a ČSSD 13,28 procenta.

Jihočeském kraji získala ODS 44,91 procenta hlasů, KSČM 19,1 procenta, ČSSD 12,65 procenta a KDU ČSL 9,57 procenta

Pardubickém kraji má ODS 34,45 procenta, Koalice pro Pardubický kraj 22,79 procenta, KSČM 17,34 procenta a ČSSD 13, 22 procenta.

Ve Středočeském kraji dostala ODS 44,65 procenta  hlasů, tedy nejvíce ze všech krajů, druzí komunisté získali 19 procent hlasů, třetí ČSSD pak 16,7 procenta, Koalice pro střední Čechy  6,62 procenta a koalice SNK, Sdružení nezávislých a Evropských demokratů  5,06 procenta.

Plzeňském kraji dostala ODS 41,29 procenta hlasů, KSČM 19,9 procenta, sociální demokraté 14,92  procenta, lidovci 7, 23 procenta.

Karlovarském kraji dostala ODS 40,35 procenta hlasů, KSČM 22,67 procenta ČSSD 14,97 procenta a Koalice pro Karlovarský kraj 5,12.

Královéhradeckém kraji získala ODS 39,28 procenta hlasů, KSČM 16,66 procenta, ČSSD 11,97 procenta, KDU-ČSL 10,35 procenta a koalice Evropských demokratů, Volby pro město a Strany pro otevřenou společnost 5 procent.

V Libereckém kraji má ODS 36,28 procenta hlasů, KSČM 15,91 procenta Strana pro otevřenou společnost 12,63 procenta, ČSSD 10,79 procenta a KDU-ČSL 4,32 procenta.

Volby do Senátu
ODS také nejúspěšnější
Jen Šneberger postoupil z 1. kola

Reakce politiků

Přestože ODS podle průběžných výsledků ve volbách jasně vítězí, v její stranické centrále v Praze vládne zatím klidná atmosféra. Místopředseda ODS Jan Zahradil na krátkém briefingu poznamenal: " Tváříme se odpovědně a seriózně, protože jsme odpovědná a seriózní strana." Občanští demokraté budou mít podle svých slov nelíčenou radost, až když vyhrají volby do Poslanecké sněmovny. První politici se začali v hlavní kanceláři ODS scházet během odpoledne.

"V krajích to vypadá velmi dobře, jsme velmi rádi, je za tím velký kus práce. Na druhé straně je třeba přetavit ten kvalitní volební výsledek při vyjednávání v silné postavení ODS v krajských radách," řekl místopředseda ODS Petr Nečas. I krajské volby pode něj budou mít pomyslné druhé kolo, kterým bude povolební koaliční vyjednávání.

Přestože na sebe ČSSD a ODS v kampani ostře útočily, občanští demokraté se domnívají, že na krajské úrovni bude možná s ČSSD vést rozumné rozhovory.

Sociální demokraty jako případného partnera bude muset ODS oslovit zejména v krajích, kde budou úspěšní komunisté.

Předseda poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý uvedl: "Volby ukázaly, že agresivní kampaň ČSSD a zejména Stanislava Grosse se minula účinkem."

:. Po kliknutí na obrázek se mapa zvětší.

Spokojení komunisté

Nemáme se za co stydět, komentuje průběžně výsledky předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Ocenil sice nedávné vyjádření šéfa ČSSD Stanislava Grosse, že jeho strana by mohla být při sestavování krajských rad "širokospektrální", ale zdá se, že to bude k ničemu: "Sociální demokracie zatím nemá co nabídnout."  Nástupu ODS se Grebeníček nediví, neboť ostatní  pravicové strany nemají podle něj program ani osobnosti, je však překvapen propadem zpěváků Jožky Černého a Petra Jandy.

Předseda KSČM Grebeníček řekl: "Střet gigantů ODS a ČSSD byl podle něj uměle vyroben. Na adresu sociální demokracie řekl, že její výsledek je tristní, lidovci že jí kampaň "přemistrovali" a že teprve KDU ČSL ve spojení s ODS ukáže, co je to pravice."

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše pokračuje propast zájmu občanů o politiku i volby "polarizuje se politická scéna - modří proti rudým," řekl v sobotu Právu. Levice nedokázala podle něj vyrovnat ztrátu, kterou utrpěla v evropských volbách.

Zklamaná ČSSD

Premiér a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross není spokojen s prvními předběžnými výsledky voleb. Odmítl zatím hodnotit příčiny špatného výsledku ČSSD,  poznamenal však, že není stoupencem prudké změny dosavadního kursu sociální demokracie.

V Chrudimi a Heřmanově Městci je část hlasů neplatná

V Chrudimi a Heřmanově Městci chybělo v pátek ve dvou okrscích na obálkách s odevzdanými hlasy do krajské samosprávy úřední razítko.Tuto chybu již nelze napravit, odevzdané hlasy jsou neplatné, řekl Cyril Štangl z krajského úřadu Pardubického kraje. V Chrudimi je tak neplatných 84 hlasů z počtu 815 voličů a v Heřmanově Městci 58 hlasů ze 600.

Městský úřad v Chrudimi omylem poslal na volební okrsek krabici s neoraženými obálkami. Členové komise však byli povinni před zahájením voleb obálky zkontrolovat. Po zjištění omylu dorazila pracovnice s orazítkovanými obálkami.

Kandidatury se vzdal starosta Boskovic

Z kandidátky ČSSD do jihomoravského krajského zastupitelstva odstoupila v noci její sedmička - místostarosta Boskovic Lubomír Petrželka. ČTK to potvrdil on i šéfka krajské sociální demokracie Zuzana Domesová. Důvodem rezignace je podezření, že se v boskovické nemocnici podílel na zpronevěře 1,5 miliónu korun. Do konce loňského roku patřil Petrželka k vedení nemocnice. Sám vinu popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Volby zatím provázela malá účast voličů

V sobotu v 8:00 se opět otevřely volení místnosti v České republice. Voliči do nich mohou přijít do 14:00, kdy se uzavřou. Výsledky voleb do krajských...

Výběr článků

Načítám