Hlavní obsah

ODS triumfovala, Paroubek vyzval k jednotě proti "modré republice"

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vítězství v červnových volbách zaznamenala ODS v průběhu víkendu další cenné body k ovládnutí radnic a také Senátu. V některých místech, jako třeba v hlavním městě, je převaha občanských demokratů natolik drtivá, že se nemusí na nikoho ohlížet a mohou vládnout zcela sami.

Článek

V horní parlamentní komoře postoupili do druhého kola její kandidáti v 26 z 27 senátních obvodů.

V komunálních volbách si ODS připsala 36,2 % hlasů, což je o téměř 11 % více než před čtyřmi roky. Posílila ale také soc. dem., byť jen o něco málo než jeden bod na 16,6 procenta. Do druhého kola senátních voleb vysílá ČSSD 11 kandidátů, zatímco před dvěma lety to byli jen tři a zvolen tehdy nebyl ani jeden.

Lidovci a zelení proti mobilizaci

V reakci na čerstvé výsledky vyzvala soc. dem. pro druhé kolo senátních voleb k jednotě všech proti ODS, aby strany zabránily "modré republice".

Soc. dem. ale vzápětí dostala košem jak od lidovců, tak zelených. Naopak se připojili komunisté. ODS ústy svého místopředsedy Pavla Béma označila výzvu za směšnou a zbytečnou. Lidovci podle svého šéfa Jana Kasala nebudou z centra doporučovat nic, záleží na jejich jednotlivých kandidátech, zda se budou nějak domlouvat.

Zelení podle předsedy Martina Bursíka stojí o pestrobarevnost Senátu. "Nepřipojujeme se ke kampani pana předsedy Paroubka, červené z principu nevolíme," vzkázal Bursík.

Právě zelení opakovaně varují před velkou koalicí, kterou podle nich může ODS a soc. dem. utvořit po společném získání ústavní většiny v horní komoře. Ze sympatií k takovému uspořádání Bursík opakovně obvinil i prezidenta Václava Klause. Spojení dvou nejsilnějších stran by pro samotného prezidenta znamenalo jistotu setrvání na Hradě i pro další pětileté období.

Pokud budou chtít kandidáti podporu od KSČM, musí o ní požádat veřejně. Stejný postup zvolí komunisté i vůči ČSSD. Sdělil to včera novinářům předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání výkonného výboru.

Tam, kde neprošli kandidáti levice, je otázka podpory otevřená. "Budeme se držet toho, že ten, kdo požádá o podporu ve druhém kole, ten ji bude moci dostat," vysvětlil Filip. Podle něj bude záležet na znalosti konkrétního místního prostředí a zda chce být dotyčný "senátorem pro všechny voliče".

Na Bursíkovo vyjádření, že "červené z principu nepodpoří", šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik  řekl: "Pan Bursík si slintá přes pysk. Kdyby nebylo červených hlasů, nestal by se Jaromír Štětina senátorem."

Vytvoření nové vlády se nepřiblížilo

Výsledky víkendových voleb nijak neulehčí situaci šéfovi ODS Mirku Topolánkovi na celostátní úrovni. Jeho pozici v čele ODS před listopadovým kongresem víkendový úspěch upevnil, ale vytvoření nové vlády v jeho režii se nijak nepřiblížilo.

Topolánkova snaha dojednat v druhém pokusu funkční vládu, která by zemi dovedla k předčasným volbám, zůstává nadále závislá zejména na soc. dem., kteří se místními a senátními volbami cítí také posíleni.

V průběhu soboty a neděle dal navíc šéf soc. dem. Jiří Paroubek a další členové vedení ČSSD jednoznačně najevo, že na jejich postojích se nic nemění. předčasné volby v příštím roce nadále odmítají a do dalších jednání jdou se svými návrhy budoucího uspořádání, mezi nimiž je mj. velká koalice.

O té však zatím vůbec nechce slyšet Topolánkova strana, přičemž v sobotu Paroubek položil další překážku k možným úvahám o spojení dvou nejsilnějších hráčů na politické scéně. To když přišel s výzvou na spojení všech stran proti ODS v druhém kole senátních voleb. Šéf soc. dem. vyzval voliče, aby dali svůj hlas všem ostatním, jen ne kandidátům ODS.

Klaus: nebude to snadné

Klaus již v sobotu při návštěvě volebního štábu pražské ODS připustil, že výsledek komunálních a senátních voleb řešení celostátní politické situace nijak neusnadňuje. "Byl bych rád, kdyby výsledky voleb usnadnily vyjednávání o vládě, ale superoptimistický nejsem," řekl. Sám přitom dal politikům oddechový čas do skončení druhého kola senátních voleb. Až po něm chce jmenovat nového premiéra.

Pokračující nesmiřitelnosti hlavních aktérů nasvědčují i neutichající vzájemné výpady politiků soc. dem. a ODS, které pokračovaly i o víkendu. Soc. dem. zdůvodňuje svou mobilizaci proti ODS obavou před demontáží sociálního státu, ODS pro změnu viní svého rivala ze snahy udržet se za každou cenu u vesla a znemožnit tak vyšetřování různých korupčních afér. Na rozdíl od červnových voleb ale představitelé soc. dem. okamžitě uznali vítězství ODS a místopředseda Bohuslav Sobotka svým protivníkům v přímém přenosu ČT poblahopřál.

ODS je přesvědčena, že soc. dem. by nyní měla při jednání o vládě ustoupit. Podle Béma komunální a senátní volby daly jasně najevo, že občané již vládu soc. dem. nechtějí a přejí si změnu směrem k pravici.

"Samozřejmě, že očekáváme reciproční podporu," dodal Paroubek. "Pokud někdo bude chtít sebevražednou politiku, tak samozřejmě směřuje k tomu, že bude mít ODS absolutní většinu v Senátu," dodal.

Reklama

Související články

ODS bodovala i v obecních volbách

Nejúspěšnější stranou komunálních voleb je ODS. Získala jak nejvíce hlasů, tak i mandátů. Podle obdržených hlasů na druhém místě skončila ČSSD, jako druzí...

Výběr článků

Načítám