Hlavní obsah

ODS stále vede, US-DEU až za Stranou zelených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by se nyní konaly volby do Sněmovny, suverénně by je vyhrála Občanská demokratická strana. Podle CVVM by ji volilo 33 % voličů. Sociální demokracie předstihla KSČM, ČSSD preferuje 17,5 % lidí a KSČM 16 %. Na čtvrtém místě jsou lidovci s 9 %, následuje US-DEU se 2 %.

Foto: archiv
Článek

Podle společnosti TNS Factum by zvítězila také ODS s 21,4 %. Na druhém místě by ovšem skončili komunisté s 12,4 %, za ní by se umístili těsně sociální demokraté s 11,8 %. Čtvrtí lidovci by získali 5,6 %.

; ;

Podle TNS Factum neparlamentní strany Sdružení nezávislých a Strana zelených unionisty předstihly. Nezávislé preferují 4 % voličů a zelené 1,9 %, zatímco US-DEU pouze 1,4 %. Statistická chyba se však v těchto průzkumech pohybuje kolem dvou až tří procent.

Agentura TNS Factum uvádí, že podle její volební prognózy, tedy odhadu výsledku voleb, by ODS získala 37,3 % platných hlasů. KSČM by získala 21,4 % a ČSSD 18,7 %. KDU- ČSL by dalo důvěru 9,4 % voličů. Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do parlamentu, by překonalo již pouze Sdružení nezávislých s 6,3 % hlasů. US-DEU by získala jen 2,5 %.

Z obou průzkumů dále vyplývá, že k volbám bylo v lednu ochotno jít přibližně 70 procent voličů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám