Hlavní obsah

ODS si zvolí nové vedení, v čele zřejmě zůstane Fiala

Novinky, zpe

Občanští demokraté si budou o víkendu v Ostravě volit nové vedení. S největší pravděpodobností svůj post obhájí dosavadní šéf ODS Petr Fiala, který nemá protikandidáta. Nové tváře by se naopak mohly objevit na postech místopředsedů, byť i ti stávající chtějí křesla obhajovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Cílem strany pro příští rok bude uspět v krajských a senátních volbách. „Senát je důležitý i z toho důvodu, abychom dokázali více blokovat nebo brzdit socialistické nápady současné vlády,“ řekl Novinkám Fiala, který se do vedení ODS dostal v roce 2014.

„Po dvou letech jsme jinou stranou. Jsme odhodlanější a sjednocení, od toho se musí odvíjet náš program,“ hodnotí uplynulé období. ODS podle něj voličům nabízí alternativu k „populistickému a klientskému socialismu“.

Vláda se chová populisticky, a to do jisté míry může vysvětlit, proč zatím neztratila
předseda ODS Petr Fiala

Volební průzkumy však mluví spíše ve prospěch současné vládní ČSSD a hnutí ANO. ODS získává v preferencích kolem osmi až devíti procent.

„Na jedné straně to je tím, že se momentálně daří ekonomice, což ale není zásluha této vlády. Vláda se chová populisticky, a to do jisté míry může vysvětlit, proč zatím neztratila,“ vysvětluje si to Fiala.

Zjednodušení daňového systému

Občanští demokraté kritizují například zrušení druhého důchodového pilíře, který v roce 2013 zavedla Nečasova vláda. Ve Sněmovně bojují proti elektronické evidenci tržeb, nesouhlasili také se zavedením kontrolního hlášení u DPH.

Prioritami ODS je například zjednodušení daňového systému, strana navrhuje úplně zrušit silniční daň nebo daň z nemovitosti. „V zahraničí to funguje, že se nakonec daní vybere mnohem více, když jsou nižší. Máme jeden z nejkomplikovanějších daňových systémů z vyspělých zemí,“ míní Fiala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kongres ODS se v roce 2012 uskutečnil v Brně

Jiný pohled od toho vládního má ODS i co se týče migrační krize. „Nepřistoupili bychom na kvóty,“ řekl Novinkám Fiala. Dvě hesla, která budou pro stranu klíčová v následujících měsících a letech jsou podle Fialy bezpečnost a svoboda.

Dosavadní lídr ODS nechtěl předjímat, jak víkendový kongres dopadne. Naznačil však, že současnému vedení důvěřuje. „Jednotlivé kandidáty bude hodnotit členská základna. Mohu ale říci, že vedení ODS pracovalo jako tým velmi dobře, a to i v dobách, které byly pro ODS velmi těžké,“ uvedl minulý týden pro Právo.

Kdo chce vedle Fialy do vedení ODS
Tři nominace na prvního místopředsedu získal dosavadní statutární zástupce předsedy a europoslanec Jan Zahradil, po dvou pak dosavadní místopředsedové - poslanec Martin Kupka a senátor Miloš Vystrčil.
Pražská organizace by si přála, aby se první místopředsedkyní ODS stala místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija.
Křesla řadových místopředsedů budou vedle Kupky a Vystrčila obhajovat také europoslanec Evžen Tošenovský a poslanec Martin Novotný.
Nově získali nominaci krajů také poslanec Adolf Beznoska a starostka obce Obrnice u Mostu Drahomíra Miklošová.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám