Hlavní obsah

ODS sebrala své břeclavské organizaci licenci

BŘECLAV

Výkonná rada ODS odebrala na sobotním zasedání v Kladně břeclavskému sdružení licenci. Břeclavští straníci prý špatně komunikovali s vyššími orgány ODS a nehájili zájmy strany na radnici. Strana například nepodpořila při volbě starosty svého kandidáta.

Článek

"Výkonná rada rozhodla bez naší přítomnosti. Jedná se o jednostranný akt ze strany předsednictva oblastního sdružení, konkrétně pánů Jiřího Kadrnky (šéf oblastního sdružení pozn. red), Petra Marcinčáka a pana poslance Pavla Suchánka," řekl Novinkám člen oblastní rady ODS v Břeclavi Zbyněk Humlíček.

Právě Humlíčkovo chování bylo jedním z mnoha důvodů, proč se oblastní sdružení hádalo. Humlíček odešel z postu místostarosty, aniž by zajistil, že post získá někdo z ODS. To části strany vadilo, Humlíček se hájí tím, že samo vedení oblastního stružení jej vyzvalo, aby odešel a nyní jim to vadí.

Důvodem jeho odchodu byly informace v médiích, že svým podnikáním nadělal dluhy.

Proti starostovi

Strana nepodpořila svého kandidáta ani při volbě starosty v listopadu 2006. Politici, kteří byli proti starostovi z vlastní strany, se brání tím, že jej navrhla ČSSD a podpořit ho by znamenalo porušit koaliční smlouvu. Tu ODS na radnici uzavřela se sdružením Pro region. Právě toto sdružení získalo post starosty, stal se jím Dymo Piškula.

ODS měla na Břeclavsku problémy už dlouho, eskalovaly korupční aférou při zadávání zakázek kolem společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav. V té době také začali místní novináři dostávat anonymní dopisy, které upozorňovaly na dluhy členů ODS.

ODS v Břeclavi má kolem 80 členů, kteří tvoří asi 19 procent členské základny na Břeclavsku. Členství jim zrušením organizace nezaniká, pouze se musejí do tří měsíců přeregistrovat do sdružení v jiném místě. Členové nyní už bývalé organizace předpokládají, že založí novou ODS, už nyní do ní lanaří lidi.

Reklama

Související články

Znovuzvolení Klause mají prosadit špičky ODS

Širší vedení ODS se v sobotu sešlo v Kladně. Diskutovalo o řadě témat včetně prezidentské volby. Byl vytvořen vyjednávací tým, jenž má prosadit znovuzvolení...

Výběr článků

Načítám