Hlavní obsah

ODS se dohodla na sociálních změnách, spor o daně trvá

PRAHA

Občanští demokraté se v zásadě dohodli na změnách v sociální části reformy financí, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) slíbil výhrady občanskodemokratických poslanců zapracovat. Uvedla to poslankyně Alena Páralová, s tím, že podstatně složitější je to podle ní u daní. Páralová má dojem, že straničtí šéfové se úpravám daňové části brání a se zástupci daňové skupiny ODS příliš nekomunikují.

Článek

"Zdá se mi, že to nespěje nikam," řekla. Z vyjádření šéfů ODS se jí zdá, že "není vůle ke změně". Řešením by bylo daňovou část z reformy odstranit, míní Páralová.

Někteří politici z vedení ODS, například právě Nečas nebo předseda poslanců Petr Tluchoř, ale již dříve vynětí daní z reformního balíku důrazně odmítli.

ODS vyhověla Melčákovi a Pohankovi

Pokud jde o změny v sociální části reformy, Páralová potvrdila, že porodné za první dítě by místo nynějších 17 500 korun mělo činit 13 000 korun. Na návrh bývalých členů ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky by podle ní mělo být oproti původním plánům zachováno takzvané pastelkovné, neboli tisícikorunový příspěvek na školní pomůcky prvňáků. Páralová to sice pokládá za neefektivně vynaložené peníze, Melčák a Pohanka to ale prý žádali.

Další novinkou by mělo být to, že lidé, kteří jsou bez práce déle než rok, by museli vyžít jen z existenčního minima. "To tam dáme. To byla také podmínka pana Melčáka, to my vítáme," uvedla Páralová. Podle ní je práce dost a touto cestou by měl stát lidi motivovat k tomu, aby nějaké místo vzali.

Páralová uvedla, že další ze změn v reformě by měla finančně pomoci rodičům dětí s fenylketonurií a celiakií, kdy je nezbytně nutné dodržovat zvláštní dietu.

Poslanci budou o reformě debatovat od půlky srpna

Sněmovna se reformou financí bude zabývat zřejmě od 14. srpna, závěrečné hlasování se očekává o týden později. Levicová opozice návrh reformy odmítá. Pokud ji tedy chce koalice prosadit, potřebuje hlasy všech svých poslanců a podporu Melčáka a Pohanky.

Ve vládních stranách ale reformní balík stoprocentní podporu dosud nemá. Změny v reformě žádají kromě některých poslanců ODS i lidovci, kterým nejvíc vadí poplatky ve zdravotnictví. Křesťanští demokraté chtějí, aby u lékaře nemusely platit děti do věku patnácti let.

Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka ale prosazuje, aby byli od poplatků osvobozeni mladí do 18 let. Nejraději by však byl, kdyby celá zdravotnická část reformy z vládního balíku vypadla.

Koalice se chce dohodnout na jednom komplexním pozměňovacím návrhu, který by zahrnul všechny dohodnuté úpravy a umožnil vládním stranám hlasovat jednotně. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek předpokládá, že koaliční jednání kvůli změnám reformy se uskuteční až těsně před mimořádnou schůzí Sněmovny, tedy zřejmě v pondělí 13. srpna. "Není důvod pro to, aby probíhalo dříve," řekl minulý týden premiér novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám