Hlavní obsah

ODS se chystá vládu kvůli povodním podržet

Právo, nig, lh
PRAHA

Vláda by chtěla v co nejkratším čase upravit rozpočet tak, aby mohlo být pět miliard korun vyčleněno na likvidaci škod způsobených záplavami.

Článek

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) proto vyzval opozici, aby zrychlené projednávání neblokovala. Ta se zatím vyjadřuje vstřícně. Obdobně tomu bylo i při povodních před čtyřmi lety, nakonec však tzv. povodňové balíčky Sněmovnou kvůli ODS a KSČM neprošly. Balíčky tehdy měly přinést na nápravu povodňových škod 20 mld. korun a počítaly mj. se zvýšením spotřebních daní a s tzv. milionářskou daní. Jejich přijetí zablokovala ve Sněmovně opoziční ODS a KSČM spolu s unionistkou Hanou Marvanovou.

Tehdejší šéf ODS Václav Klaus přitom na konci srpna ve Sněmovně řekl: "Prohlašuji, že se v této mimořádné situaci vláda může spolehnout na podporu ODS ve všech návrzích a krocích, které budou směřovat k rychlému odstraňování škod a ke zmírňování důsledků této přírodní katastrofy pro občany naší země." V září však Špidlův kabinet podporu hledal marně.

Tentokrát vláda chce na odstranění škod použít tři miliardy korun z privatizace a dvě z mimořádných dividend ČEZ.

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý by zdroje na likvidaci škod raději hledal jinde, ale je připraven vládní návrh podpořit.

Naproti tomu stínový ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Říman v neděli v TV Nova řekl: "Preferujeme to, aby veškeré výnosy z ČEZ, ať už dividendové, nebo případně privatizační, šly na budoucí důchodovou reformu."

Lidovci a ODS nespěchají

Všechny strany se shodují, že finanční pomoc stát musí poskytnout rychle, ale lidovci a ODS nevidí důvod, proč by už dnes měl rozpočtový výbor Sněmovny návrh vlády projednávat.

Záleží na tom, zda mu vláda stačí návrh obratem doručit. V takovém případě chtějí soc. dem. a komunisté tento bod na výbor zařadit. Protože mají mezi 21 členy celkem 12 poslanců, mohou lidovce a ODS přehlasovat.

Šéf rozpočtového výboru Miloslav Vlček (ČSSD) je přesvědčen, že pokud vláda návrh bleskově doručí, pak jej výbor projedná. Podle něho o něčem může rozhodnout výbor sám, ale zbytek bude muset schválit až Sněmovna, jejíž řádná schůze začne za dva týdny.

Pro projednání ve výboru už dnes se vyslovil i šéf klubu KSČM Pavel Kováčik. "Podpoříme každé řešení, které pomůže. Stranou musí jít koalice a opozice," zdůraznil. I on míní, že rozhodovat by se mělo, až budou škody kvalifikovaně odhadnuty.

Šéf lidovců Miroslav Kalousek si myslí, že je vyloučeno, aby výbor na toto téma okamžitě jednal, může se ale sejít mimořádné později. Podle něj je třeba nejprve škody vyčíslit. "Jsme ochotni kvůli tomu zasednout kdykoli, ale domnívám se, že postačí, když návrh schválí poslanci, až bude jasné, jaké škody voda napáchala," řekl Právu Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám