Hlavní obsah

ODS s návrhy na změny daní v koalici naráží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní koalice začne o změnách v reformě vyjednávat po 10. červenci. Do té doby má ministerstvo financí spočítat dopady pozměňovacích návrhů. Vyjednavači z ODS by chtěli výraznější snížení daní, zeleným a lidovcům se to ale příliš nezamlouvá.

Článek

Šéf daňové skupiny v ODS, poslanec Michal Doktor, v pátek řekl, že ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) má do 10. července zpracovat rozpočtové dopady navržených změn.

Daňoví vyjednavači ODS chtějí mimo jiné přiblížit zdanění fyzických osob co nejvíce 19 procentům. Dosavadní vládní návrh počítá s patnáctiprocentní sazbou, ovšem ze superhrubé mzdy, tedy částky navýšené o odvody zaměstnavatele na pojistné. Skutečné zdanění by v takovém případě činilo kolem 23 procent.

Navrhují i zavedení 19 procentní daně firmám od příštího roku, vládní návrh s tím počítá až od roku 2010.

Bursík: Deficit se nesmí prohloubit

Lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Kasal uvedl, že pokud bude ODS na svých požadavcích trvat, předloží návrh na změnu daňové části reformy. Další lidovec, poslanec Ludvík Hovorka řekl, že si nedovede představit, jak by varianta ODS fungovala.

Předseda Strany zelených, vicepremiér Martin Bursík, připomněl, že vláda se na podobě reformy už jednou shodla. "Z pohledu zelených je odpracováno na vládní úrovni," řekl.

Poté, co koaliční kabinet jednomyslně přijal reformní plány, jsou podle něj další požadavky poslanců sice legitimní, dají se ale přijmout jen za podmínky, že pro ně autoři získají zbytek koalice a neprohloubí deficit.

Podle něj jsou ale požadavky občanských demokratů nerealistické, znamenaly by totiž výpadek 16 miliard korun. "To prostě ve výdajích neproškrtáte, i kdybyste se rozkrájeli," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám