Hlavní obsah

ODS připravuje v policii personální zemětřesení

Právo, Pavel Blažek, Matěj Hušek
PRAHA

Občanští demokraté jsou již nyní rozhodnuti vyvolat personální zemětřesení v policii a státním zastupitelství. Ovšem až za podmínky, že příští rok zvítězí ODS ve volbách. Takto své záměry v nedělních poledních televizních pořadech deklarovali předseda ODS Mirek Topolánek i pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém.

Článek

K vyložení karet na stůl jim posloužila zpackaná akce deseti detektivů protikorupční služby, při které minulý týden v sobotu utekl obviněný miliardář Radovan Krejčíř.

Topolánek se vinou či selháním této skupinky nijak nezabýval. Klasifikaci v Partii na Primě vztáhl na vedení ministerstva vnitra a policejního prezídia , které označil za nedostatečné.

"Za řízení ministerstva, policejního prezídia, celé řady věcí a za systémové chyby bych je nechal propadnout," řekl Topolánek. Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK, protikorupční služba) obvinil z úniku informací a provázanosti s organizovaným zločinem. "Ten útvar bych nechal propadnout," poznamenal na adresu útvaru, který loni vyšetřoval pokus o podplacení poslance Zdeňka Kořistky (US-DEU).

Podezření směřovalo také proti Topolánkovu asistentovi Marku Dalíkovi. V síti odposlechů uvázl i Topolánek a možná i jeho dcera Petra, blízká známá druhého podezřelého lobbisty Jana Večerka.

Nepodložená obvinění

Předseda ODS Topolánek obvinil sociální demokracii z destrukce policie, kterou podle něj zahájila za vlády ODS na počátku 90. let minulého století. "Šel bych do první poloviny 90. let, kdy vlastně se realizovaly reformy, transformační kroky a kdy ČSSD se napojila na celou řadu lidí. Už tehdy začali do těch struktur pronikat lidi jako je Bublan, Kadlec, Antl, Macháně, Šiška... Tito lidé by měli odejít," zdůraznil Topolánek na Primě bez ohledu na to, že Kadlec a Antl již v bezpečnostních složkách státu nepůsobí.

K tvrdým útokům bez podání věcných důkazů se včera v pořadu Otázky na ČT1 uchýlil také místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém. Požadoval hlavu ministra vnitra Františka Bublana, tvrdil, že policie je zneužívána v ojedinělých kauzách pro politické iniciativy.

 "Volám po odchodech i dalších lidí z čela policie... Policie si žádá hluboké a systémové změny...ODS volá po rezignaci ministra vnitra... Nezbývá, než přivést do policie nové manažerské vedení a zahájit hluboké strukturální změny," prohlašoval Bém. Na přímý dotaz moderátora, zda se strukturální a personální změny dotknou i postu nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové odpověděl: "Samozřejmě. Strukturální změny jsou věcí systému, ale jsou také věcí obsazení do těch klíčových postů lidmi, kteří na to samozřejmě mají...Připouštím personální změny."

Reklama

Výběr článků

Načítám