Hlavní obsah

ODS připouští nové volby až v září 2007

Právo, Jitka Götzová, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obrat v jednání? I tak se dá nazvat informace z ODS, podle níž se Topolánkova strana už pomalu smiřuje s tím, že předčasné volby nelze naordinovat už na jaře 2007. Mluví o podzimu roku 2007. Chce tak vyjít vstříc komunistům, kteří by na oplátku podpořili novelu ústavy, která by při souhlasu tří pětin poslanců umožnila rozpustit Sněmovnu a po souhlasu stejného počtu senátorů vyhlásit předčasné volby.

Článek

KSČM totiž trvá na svém dosavadním stanovisku, že případné volby jsou pro ně přijatelné nejdříve za rok či na jaře 2008. Tedy po volbách prezidentských. ČSSD trvá na volbách nejdříve na podzim 2008.

Vedení ODS v úterý pokračovalo ve vyjednávacím kolečku. S lidovci se shodlo, že je možné změnit ústavu, aby bylo snadnější dosáhnout předčasných voleb a také, že by do voleb mohla vládnout duhová koalice bez komunistů.

KSČM podporu novely ústavy připustila podmínečně, pouze jako řešení pokud se nenajde stabilní vláda. [celá zpráva] V pondělí se na změně ústavy domluvil předseda ODS Mirek Topolánek se Stranou zelených. [celá zpráva]

ČSSD po úterní schůzce s ODS potvrdila svůj postoj, že předčasné volby jsou až posledním řešením. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach uvedl, že nepřipustí předčasné volby dříve než za dva roky. [celá zpráva]

ODS nepotřebuje ČSSD, pokud se dohodne s ostatními

K prosazení ústavní změny, k níž je potřeba 120 hlasů poslanců a 49 senátorů, však ostatní strany soc. demokraty nepotřebují. Dohromady, i s komunisty, by měly ve Sněmovně 126 hlasů a v Senátu má ODS potřebnou většinu s lidovci.

První místopředseda ODS Petr Nečas považuje prodlužování současné nejistoty za nepříznivé a v případě, že se politici dohodnou na předčasných volbách, měly by se konat co nejdříve. "Ale samozřejmě jsme si vědomi, že je třeba dosáhnout širší politické shody a jsme připraveni jednat," uvedl na dotaz Právu, zda by byli ochotni ve věci termínu voleb ustoupit.

Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil soudí: "To je věc, která je k jednání. Myslím, že bude i možné najít průsečík, aby to byl kompromis přijatelný pro všechny."

Po schůzce s komunisty Topolánek uvedl: "Stejně jako my i KSČM, pokud se nenajde nějaké stabilní řešení, upřednostňuje schválení upraveného senátního návrhu změny ústavy a jeho aplikaci k přechodu k předčasným volbám."

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že za trvalé řešení považuje levostředovou vládu ČSSD, zelených, případně lidovců s tolerancí komunistů. Pokud by se k takové dohodě nedospělo, tak před velkou koalicí ODS s ČSSD preferuje předčasné volby pomocí ústavního zákona. Jen žádné "divoké řešení", varoval.

Lidovci a ODS pro duhovou vládu

Po schůzce s Topolánkem úřadující šéf lidovců Jan Kasal řekl, že duhová koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL, případně i Strany zelených je nejreálnější variantou vlády, která by mohla fungovat do předčasných voleb. Lidovci podle svého šéfa podpoří senátní návrh ústavní změny, podle které by bylo možné po schválení tří pětin parlamentu zkrátit volební období a vyhlásit předčasné volby

Lidovci nechtějí, aby se duhové vlády účastnili komunisté. "Řekli jsme, že preferujeme uspořádání, které žádnou demokratickou velkou stranu z toho nevyloučí, a zopakovali jsme, že hledáme nekomunistické řešení," řekla Právu předsedkyně klubu KDU-ČSL Vlasta Parkanová, která se jednání účastnila. Dodala, že jim nebude vadit, pokud komunisté podpoří změnu ústavy dobrovolně. "Rozdíl by byl, kdyby to bylo s komunisty exkluzivně vyjednáno a byla tím obejita soc. dem. Já si myslím, že velká demokratická strana jako ČSSD, nemá být obcházena," uvedla Parkanová.

Připomněla, že schválení změny ústavy je prvním krokem a jeho uplatnění až druhým. Zda by KDU-ČSL hlasovala pro předčasné volby, Parkanová nedokázala říci. "Museli bychom se na to zeptat celostátní konference," podotkla.

Reklama

Související články

Topolánek mluvil s Bursíkem o nové vládě

V pondělí začalo další kolo jednání politických stran o podobě nové vlády. Jako první se premiér a předseda ODS Mirek Topolánek setkal v Kramářově vile...

Výběr článků

Načítám