Hlavní obsah

ODS odmítla výzvu zelených k odvolání Vesecké

– Praha • Aktualizováno

Občanští demokraté v pátek odmítli výzvu Strany zelených k odvolání Renaty Vesecké z postu šéfky státních zástupců, které by podle SZ přispělo k obnově důvěry ve státní zastupitelství. Informoval o tom první místopředseda ODS David Vodrážka. ODS naopak vyzvala koaliční partnery k respektování nezávislosti justice a k politické zdrženlivosti. Zelení v reakci na to požádali o koaliční jednání o případu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek obklopen místopředsedy Davidem Vodrážkou a Petrem Gandalovičem

Článek

"Mediální výzvy vyřešení situace nijak nepomohou, a naopak nedůvěru mohou vyvolat," uvedl Vodrážka. Podle něj je třeba respektovat i justiční rozhodnutí, která se některým politikům z jakéhokoli důvodu nelíbí. "Jakýkoli jiný přístup znamená politizaci justice, před kterou ODS varuje."

Zeleným se nelíbí poměry v soustavě státního zastupitelství, které jsou podle nich neudržitelné. Znepokojilo je především nedávné odvolaní šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adama Bašného, kterého odvolal jeho nadřízený ústecký krajský státní zástupce Jiří Křivanec s tím, že opakovaně manažersky pochybil.

Sám Bašný však uváděl, že odvolání zapříčinila jeho kritika postupu státních zástupců v údajné korupční kauze bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), popud k sesazení prý dal vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula. Ten byl do funkce dosazen právě Veseckou.

Zelení požadují koaliční jednání

„Strana zelených dlouhodobě respektuje zásadu, že politikům nepřísluší zasahovat do věcí justice a jakkoli tuto oblast politizovat. Toto stanovisko je neměnné a Strana zelených je po celou dobu svého působení ve sněmovně zachovává,“ reagovala místopředsedkyně SZ Kateřina Jacques.

Dle jejího vyjádření by se vláda ale neměla vzdávat pravomoci na odvolání nejvyššího státního zástupce v době, kdy dochází k „účelovým přesunům vyšetřování trestních věcí, schůzkám státních zástupců s lobisty a účelovým postihům kritických státních zástupců“.

Vláda by měla přistoupit k řešení, protože veřejnosti ve státní zastupitelství a spravedlnost je pro politickou stabilitu země klíčová, uvedla Jacques. Zároveň však zdůraznila, že SZ se bude nadále řídit koaličními pravidly a požádá o společné koaliční jednání o případu.  

Reklama

Související články

Pospíšil jednal s Veseckou o kauze Bašný

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) jednal v pátek v sídle Nejvyššího státního zastupitelství v Brně s jeho šéfkou Renatou Veseckou o kauze odvolaného...

Zelení opět chtějí hlavu Vesecké

Strana zelených chce po koalici, aby se dohodla a odvolala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou z funkce. Podle strany jsou poměry mezi žalobci...

Výběr článků

Načítám