Hlavní obsah

ODS neprosadila další milióny Klausovu úřadu

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová, Právo
PRAHA

Poslancům ODS se ve středu nepodařilo prosadit zvýšení rozpočtu pro kancelář prezidenta Václava Klause. Ačkoli Hrad dostal jako jedna z mála ústavních institucí od ministra financí proti letošnímu roku přidáno, žádal kancléř Jiří Weigl v rozpočtovém výboru dalších 25 miliónů na opravy prezidentského sídla, které je podle něho ve špatném stavu.

Foto: Alice Slavíková

Ty největší hity dob minulých i současných do Bílovce přiveze známý DJ a moderátor Jirka Veselý.

Článek

Přestože lidovecký šéf výboru Miroslav Kalousek vyzýval poslance, aby se při diskusi zdrželi osobních pocitů, soc. dem. ho nevyslyšeli. Petr Rafaj a Jan Mládek prohlásili, že jestliže Václav Klaus se zapojuje do politických debat ohledně toho, jak úsporně se má chovat stát, pak by bylo logické, že i on se připojí k šetření. Rafaj proto navrhl, aby Hradu byl naopak rozpočet snížen. Žádný nápad ale neprošel a předloha byla schválen v původní verzi ministerstva financí. Ani v jednom případě nehlasovali komunisté, za jejichž přispění se na jaře stal Klaus prezidentem.

"Sociální demokraté se dosud nesmířili s porážkou v prezidentských volbách. Je neskutečné, že titíž poslanci, kterým je zatěžko přihodit 25 miliónů na opravy kulturní památky, dnes potvrdili víc než 800 miliónů pro Český statistický úřad a dalších 650 miliónů pro NKÚ na nové baráky," komentoval rozhořčeně jednání výboru Vladimír Doležal (ODS).

Hrad bude mít příští rok k dispozici celkem 333 miliónů, přičemž 230 miliónů je určeno na opravy a údržbu památek.

Nahoru půjde také vstupné

Komunisté se pozastavili před mzdovými požadavky Hradu: "Růst o 21 procent považuji za anomální," prohlásil Jaroslav Gongol. Zatímco průměrný plat byl podle něho dosud 23 tisíc, příští rok by měl dosáhnout až 29 tisíc korun. Weigl vysvětlil, že náklady na jednoho pracovníka kanceláře stoupnou pouze o 3000 korun, protože platy zaměstnanců Hradu jsou ve skutečnosti vyšší, neboť už teď se mezi ně rozdělily i peníze za uspořené pracovníky.

Podle něho řada dalších lidí odchází, neboť jejich motivací k působení na Hradě byla osobní loajalita. Teprve nyní se začal teprve budovat profesionální aparát, což se projevuje v mzdových nárocích, uvedl kancléř.

Weigl připustil, že se vstupné se v areálu Hradu zvýší, neřekl však o kolik. Uvedl pouze, že to "nebude v řádu tak razantním, aby to omezilo přístupnost pro veřejnost". Jak dodal, uvažuje se např. o zpřístupnění některých dalších prostor či o tzv. V.I. P. programu, který by podléhal zvláštnímu placení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám