Hlavní obsah

ODS nabídla ČSSD čtyřkoalici

Právo, Novinky, ada, fia
PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek v pondělí nabídl šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi účast v koaliční vládě. V případě, že Paroubek bude souhlasit, Topolánek nevidí překážku, aby se zástupce sociální demokracie stal předsedou Sněmovny. Topolánek o tom informoval po pondělní schůzce zástupců všech pěti sněmovních stran. Paroubek považuje vstup do vlády za nepravděpodobný.

Článek

"Jasně jsme řekli, že ČSSD musí definovat, jestli chtějí být v opozici nebo v koalici," uvedl v pondělí Topolánek s tím, že proto nabídl ČSSD účastnit se koaličního projektu jako koaliční strana.

Paroubek na to na vlastní tiskové konferenci prohlásil, že vstup ČSSD do vlády s ODS, lidovci a zelenými považuje za nepravděpodobný. Rozhodnutí ale nechá na stranických orgánech. Grémium sociální demokracie svolal už na úterní ráno.

Zástupci sněmovních stran by se měli opět sejít do středečních 11 hodin, aby se dohodli na tom, zda je možné zvolit sociálního demokrata do vedení Sněmovny.

Na nominaci kandidátů na funkci šéfa Sněmovny mají přitom strany čas do středečních 16 hodin. Třetí volbu předsedy mají poslanci na programu v pátek.

Klaus zatím váhá

Prezident Václav Klaus nechce odhadovat, zda nabídka předsedy ODS Mirka Topolánka sociální demokracii, aby se připojila ke koalici ODS, lidovců a zelených, bude východiskem ze složité povolební situace.

"Na straně jedné bych řekl, že je třeba hledat jakoukoli cestu k vykročení z patu, který u nás nastal, a nějakým způsobem přitáhnout sociální demokracii k tomu, aby mohla nejenom zvnějšku kritizovat, ale nějak se podílet na hledání řešení," řekl Klaus ČTK během své návštěvy v Bukurešti.  "Ale jestli tato konkrétní nabídka bude zrovna tou cestou ven, bych nechtěl takhle rychle a takhle na dálku odhadovat," dodal prezident.

"Kreativní" komunisté

Strany trojkoalice v pondělí také přijaly návrh KSČM dočasně zvolit do čela Sněmovny nejstaršího poslance, kterým je Zdeněk Jičínský (ČSSD). Ještě minulý týden to přitom odmítali kvůli požadavku, aby takto zvolený šéf dolní komory odstoupil po prvním hlasování o důvěře vládě bez ohledu na to, zda kabinet projde nebo ne.

Po pondělním jednání už ale koalice na návrh přistoupila s tím, že aspoň bude fungovat Sněmovna. Předseda Strany zelených Martin Bursík dokonce označil komunistický návrh za kreativní.

Paroubkovi se ale ani komunistický návrh příliš nezamlouvá. V pondělí odpoledne prohlásil, že je věcí sociální demokracie, koho by měla nominovat na funkci předsedy Sněmovny. Nelíbí se mu ani zamýšlená dočasnost výkonu této funkce. Trvalé řešení podle Paroubka spočívá ve zvolení sociálního demokrata, který ve funkci zůstane nezávisle na tom, jak dopadne hlasování o důvěře vládě.

Anketa

Myslíte si, že vznikne duhová koalice ODS, ČSSD, lidovců a zelených?
Ano
10,8 %
Ne
89,2 %
Celkem hlasovalo 10137 čtenářů.

Výběr článků

Načítám