Hlavní obsah

ODS na kongres nepozve bývalé předsedy ani hosty, chce klid na práci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté na mimořádný kongres nepozvou bývalé předsedy Václava Klause, Mirka Topolánka ani Petra Nečase. Podle mluvčího strany Jiřího Sochora je důvodem ryze pracovní zaměření kongresu, od něhož si strana slibuje pomyslný restart své politiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kongres ODS se v roce 2012 uskutečnil v Brně

Článek

Na 24. kongres tak nedostanou pozvánku ani zástupci dalších stran a sympatizujících uskupení, jak bylo v minulosti na řádných jednáních obvyklé.

„Jeho úkolem je především  řešit  další směřování ODS. Z tohoto důvodu nebudeme zvát dřívější předsedy ani hosty z jiných politických subjektů,” popsal Sochor důvody.

„Věříme, že tento krok nijak nenaruší naše vztahy s bývalými předsedy a že stejně jako my věří v dobrou budoucnost ODS. Právě proto volíme tento kongres jako ryze pracovní,” dodal Sochor.

Topolánek varoval, že ODS spěje k zániku

Vystoupení bývalého předsedy Mirka Topolánka bylo na minulém kongresu na podzim roku 2012 jedním z nejzajímavějších. Topolánek si takříkajíc nebral servítky a již tehdy přirovnal ODS k Titaniku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek na volebním kongresu ODS, který se konal 3. listopadu 2012 v Brně.

„Řítíme se k hranici volitelnosti,“ konstatoval s poukazem na výsledek tehdejších krajských voleb, v nichž ODS neuspěla. Varoval rovněž, že strana spěje bez razantní proměny k zániku.

Pád ODS pokračoval i v loňských předčasných volbách, v nichž občanští demokraté získali pouze 7,7 procenta hlasů.

Složité vztahy s expředsedy

Další z předsedů Petr Nečas politiku loni zcela opustil. Jeho kabinet skončil kvůli kauze šéfky kabinetu Janě Nagyové, kterou si Nečas krátce poté vzal za manželku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas

Exprezident a zakladatel ODS Václav Klaus, který se minulosti vzdal funkce čestného předsedy, před posledním kongresem uvedl, že mu strana není lhostejná. Provedené změny se mu nicméně nezdály dostatečné. V předčasných volbách pak loni podpořil volební blok kolem Jany Bobošíkové.

Reklama

Související články

Fiala oznámil kandidaturu na předsedu ODS

Petr Fiala, bývalý rektor Masarykovy univerzity a exministr školství, v sobotu oznámil kandidaturu na předsedu ODS. Učinil tak na přednášce v CEVRO institutu...

Výběr článků

Načítám