Hlavní obsah

ODS musí jít do sebe, říká TOP 09 na případnou koalici v Praze

Právo, map

Pražští lídři TOP 09 Zdeněk Tůma a ODS Bohuslav Svoboda začnou jednat o programu případné koalice na radnici hlavního města koncem týdne po vzniku zastupitelských klubů. Jejich předsedové dostanou za úkol hledat programovou shodu.

Foto: Petr Horník, Právo

Dva na dva: Vítězný volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma (druhý zprava) zahájil jednání o možné koalici na pražské radnici s Bohuslavem Svobodou (napravo), který vedl kandidátku ODS.

Článek

Po pondělní schůzce zástupců obou stran na půdě Sněmovny Svoboda řekl, že respektuje Tůmu jako možného příštího primátora. Tůma na účet ODS naopak podotkl: „Očekáváme jistou míru sebereflexe.“

Svoboda k tomu uvedl: „ODS velmi silně reflektuje, jak dopadly volby. Víme, že se musíme personálně změnit.“ Upozornil ale, že je to „bytostně věc strany.“

Koalice TOP 09, ODS a ČSSD je nepravděpodobná

I po prvním jednání zůstává možnost vzniku jiných koalic na pražské radnici. Šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný uvedl, že velmi nepravděpodobný je vznik městské rady ze zástupců TOP 09, ODS a ČSSD. Ostatní varianty zůstávají otevřené.

Na odpoledne má TOP 09 sjednánu schůzku s ČSSD. V úterý se sejdou se sociálními demokraty zástupci ODS.

Pondělní jednání bylo krátké a v podstatě formální. Politici očekávají, že programová jednání budou poměrně dlouhá. Radniční koalice by ale mohla vzniknout v řádu týdnů, nikoli měsíců.

V pražském magistrátu bude mít TOP 09, jež získala ve volbách v hlavním městě přes 30 procent hlasů, celkem 26 členů. Druhá ODS bude mít 20 zastupitelů. Třetí soc. dem. 14 a zbylá tři místa obsadí komunisté. Trojici velkých stran to dává možnost domluvit se s jedním ze soupeřů a sestavit pohodlnou většinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám