Hlavní obsah

ODS možná zmírní svůj návrh daňových změn

PRAHA

ODS bude možná prosazovat mírnější, dvoukrokovou variantu změn v daňové části vládní reformy financí. Uvedl to ve čtvrtek předseda hospodářského výboru Sněmovny Oldřich Vojíř (ODS) s tím, že tuto variantu považuje za schůdnější i většina ostatních členů stranické daňové skupiny.

Článek

Mírnější varianta ODS, o níž hovoří Vojíř, počítá s tím, že daně z příjmu firem by klesly od ledna 2008 na 21 procent a teprve od ledna 2010 na 19 procent. Daně z příjmu fyzických osob by podle něj odpovídaly devatenáctiprocentnímu zdanění příjmu.

"Výpočet by byl z hrubé (mzdy), ale na (výplatní) pásku by se vám dostávala superhrubá," popsal Vojíř jednu z verzí. Lidé by tak podle něj viděli skutečné náklady, které na ně zaměstnavatel vynaložil. Superhrubá mzda totiž zahrnuje i sociální a zdravotní pojištění, které za zaměstnance platí zaměstnavatel.

Mírnější verze snižování daní by podle něj znamenala výpadek příjmů rozpočtu ve výši asi 13 miliard korun. Tvrdší varianta, která počítá s tím, že firemní daně by klesly na 19 procent hned od ledna příštího roku, by rozpočet připravila o víc. Mírnější verze má podle Vojíře také tu výhodu, že lidovci a zelení by viděli, že občanští demokraté jsou připraveni ke kompromisu.

O tom, jakou z variant budou občanští demokraté v koaličních jednáních prosazovat, rozhodne poslanecký klub ODS 13. srpna.

Lidovci žádnou změnu nechtějí

Lidovci ale se změnami daňové části reformy nesouhlasí. Předsedkyně klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová řekla, že KDU-ČSL na žádnou, tedy ani mírnější úpravu nepřistoupí. Maximální daňový kompromis představuje pro křesťanské demokraty už to, co je v původním vládním návrhu.

"Jestli oni (ODS) začnou měnit tu část daní, tak my také a dohoda nebude. K tomu nemám co dodat. Tohle (vládní návrh) je krajní mez toho, co jsme byli schopni akceptovat," prohlásila ve čtvrtek.

Sněmovna bude o reformě jednat od půlky srpna

Původní vládní návrh předpokládá, že jednotná sazba daně z příjmu fyzických osob bude 15 procent. Daň by se ale počítala ze superhrubé mzdy, a ve skutečnosti by tak činila 23,1 procenta.

Pokud jde o příjmy právnických osob, firmy by měly platit místo dnešních 24 procent ze svého příjmu od příštího roku daň 22 procent, od roku 2009 ještě o dvě procenta méně a konečných 19 procent v roce 2010. Kabinet předpokládá, že snížená sazba daně z přidané hodnoty by byla devět procent. S devítiprocentní sazbou snížené DPH podle informací z minulých týdnů počítají i obě varianty připravené v ODS.

Návrh reformy přivolal kritiku mnoha občanských demokratů, kteří jej považují za příliš velký ústupek koaličním stranám. Nejhlasitější kritik reformy, poslanec Vlastimil Tlustý, založil před prázdninami vnitrostranickou platformu.

Schůze Sněmovny, která má o reformě rozhodnout, začne zřejmě 14. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám