Hlavní obsah

ODS má tři řešení daňového balíčku, Nečasův kompromis je jedním z nich

Právo, Novinky, jas, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoliv premiér a předseda ODS a Petr Nečas nastínil v pondělí výkonné radě strany kompromisní návrh daňového balíčku, jeho podpora ze strany rebelujících poslanců není ani zdaleka jistá. Návrh nestačí Borisu Šťastnému ani Petru Tluchořovi. V úterý večer se sešla k jednání osmičlenná pracovní skupina ODS. Na stole jsou prý tři varianty řešení, rozhodne se až příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas s poslancem Borisem Šťastným

Článek

Jednou z variant je podle předsedy sněmovního rozpočtového výboru Pavla Suchánka (ODS) právě Nečasův kompromis. Další podrobnosti ale nechtěl sdělit.

"Sejdeme se v úterý a na jedné se dohodneme. Poslanecký klub ji pak musí stvrdit hlasováním. Jsem optimista, věřím, že to dopadne dobře," řekl.

Sdílnější nebyl ani předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, který taktéž odkázal na příští úterý. České televizi řekl, že hlasování o balíčku by pro poslance ODS mělo být mimořádné závazné.

ODS se musí změnit, požaduje Tluchoř

Poslanec ODS Boris Šťastný už odpoledne přiznal, že má dlouhodobě velký problém se solidárním zdaněním lidí s nejvyššími příjmy. ODS by se podle něj měla vrátit k pravicovému programu. Kompromis se nelíbí ani dalšímu z rebelů Petru Tluchořovi.

"Včerejší (pondělní - pozn. red.) návrh premiéra nezvyšovat horní sazbu DPH je jako sebereflexe voleb zoufale málo. Po historickém debaklu ODS je nutné zrevidovat celou vládní politiku a ne si jen hrát s jedním procentem DPH. To problém neřeší, ale prohlubuje. ODS se musí změnit, jinak skončí jako politická strana. Premiérem požadovaný klid na práci je cestou ke konci ODS," řekl Právu Tluchoř.

„Pan Tluchoř má právo na svůj názor,“ reagoval na prohlášení vůdce rebelů místopředseda ODS Pavel Drobil.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Tluchoř

Šťastný Novinkám řekl, že nechce, "aby se debata po volebním debaklu pravice smrskla na licitaci o DPH". Příčinami neúspěchu jsou podle něj ústup ODS do středu politického spektra a nerespektování zásad, které strana vždy hlásala, ať už šlo o nezvyšování daní či idea malého levného státu. Proto se voliči od ODS odvrátili a proto by se měla strana vrátit k pravicovému programu a dodržovat jej.

Katarzní povolební jednání

Úterní jednání poslaneckého klubu bylo, jak Právu v úterý sdělila poslankyně ODS Jana Černochová, „katarzní“.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Černochová

"Jedna skupina poslanců tvrdila, že nám to lidi spočítali kvůli zvyšování daní, jiná, že kvůli nejednotnosti v ODS," uvedla Černochová.

TOP 09 kompromis nevadí

Nečas měl v pondělí na jednání výkonné rady přijít s kompromisním návrhem, podle kterého by se pro příští rok zvedla snížená sazba DPH ze 14 na 15 procent. Základní sazba by se nezvyšovala. Ani tento ústupek však k podpoře návrhu stačit nemusí. [celá zpráva]

Zásadní problém se změnami v daňovém balíčku nemá TOP 09, čeká však na oficiální návrhy a zdůrazňuje, že vláda má smysl pouze v okamžiku, kdy prosadí klíčové normy, jako jsou církevní restituce či zavedení druhého pilíře penzijní reformy. [celá zpráva]

Problém s podporou daňového balíčku má několik poslanců ODS, kteří svorně odmítají zvyšování daní. Kabinet se nicméně rozhodl spojit s přijetím úsporných opatření svou další existenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám