Hlavní obsah

ODS má dilema, zda má obětovat Vondru

Právo, Lukáš Bek

Měl by ministr obrany Alexandr Vondra padnout v zájmu zachování koaliční dohody, nebo si ODS po loňském vynuceném odchodu Pavla Drobila z ministerstva životního prostředí nemůže dovolit ztrátu dalšího stranického místopředsedy?

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Po čtvrtečním bouřlivém jednání Sněmovny jsou občanští demokraté nejednotní. Vondru jasně podpořil například ministr spravedlnosti a další z místopředsedů ODS Jiří Pospíšil. „ODS pana místopředsedu Vondru podporuje. V tuto chvíli nejsou na stole žádné nové informace v této kauze, které by měly vést k tomu, že by to mělo být jinak,“ řekl Právu.

Pospíšil: Na partnery kauzy nevytahujeme

Osobně by si počkal až na dořešení kauzy Promopro, která je podle něj hodně nejasná, a jak uvedl, nikde nebylo řečeno, že by někdo měl spáchat trestný čin. Ministra přitom mrzí přístup TOP 09, protože ODS se prý ke svým koaličním partnerům chová korektně a nezneužívá problémů jejich ministrů k mediálním výzvám k rezignaci. „Víte, že takových kauz, na kterých by si ODS mohla dělat body, není málo,“ dodal Pospíšil.

Premiér a stranický šéf Petr Nečas včera v prohlášení napsal: „Situace v koalici je vážná.“ Stejně jako další občanští demokraté ujistil, že je strana připravena jednat. „Nicméně odmítáme koaličním partnerům cokoli vzkazovat přes média,“ dodal premiér.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř v reakci na vystoupení Miroslava Kalouska a Petra Gazdíka z TOP 09 novinářům řekl, že se mu „řada věcí nelíbí“. Odmítl však odpovědět na dotaz, zda by měl Vondra rezignovat. „Já se k této věci nebudu vyjadřovat. Já budu s koaličními partnery jednat o té situaci. Je to otázka na pana ministra Vondru,“ uvedl Tluchoř.

Podobně reagoval místopředseda ODS Drobil. Na dotaz Práva, zda by podle něj měl Vondra odejít, uvedl: „Nebudeme popírat, že situace v koalici je vážná. To bez jakýchkoli debat. Na druhou stranu skutečně to chce jednat. Teď dávat jakákoli silácká prohlášení nemá smysl.“

Vondry se zastala například poslankyně ODS Jana Černochová s tím, že má ministr obrany nadále její důvěru. „To vyjádření bylo směřováno vůči celé ODS, nejen vůči ministru Vondrovi,“ poznamenala ke Kalouskově vystoupení ve Sněmovně.

V pátek by se Vondrovou kauzou měl zabývat regionální sněm ODS v Ústeckém kraji, jehož mimořádné jednání si vyžádala oblastní sdružení. Nelze přitom vyloučit, že ministra obrany k rezignaci vyzvou jeho spolustraníci.

Vondra je v ODS považován za Nečasova hlavního spojence, za něhož se loni postavil poté, co vedení strany přimělo k odchodu Mirka Topolánka. Vondra například v květnu na Nečasovu podporu zorganizoval setkání v golfovém klubu v Klánovicích, kam pozval část stranických špiček a vlivných členů z regionů.

Anketa

Měla by ODS Alexandra Vondru obětovat, i když kauza Promopro ještě není dořešena?
Ano
88,8 %
Ne
11,2 %
Celkem hlasovalo 4484 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám