Hlavní obsah

ODS: Lidovci nesou odpovědnost za Čunkův návrat

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Občanští demokraté si „umyli ruce“ od případného návratu Jiřího Čunka do vlády. Podle místopředsedy ODS Ivana Langera plná odpovědnost za nominaci Čunka do kabinetu padá na hlavu lidovců.

Článek

„Plná odpovědnost za nominaci padá na politickou stranu, ta nese politické důsledky. K tomu dodávám, že jsem rád, že jsem místopředsedou ODS,“ uvedl Ivan Langer na pondělní tiskové konferenci po jednání Výkonné rady ODS.

„Je plně na odpovědnosti KDU-ČSL, jak o Čunkovi rozhodne, “ sdělil pak šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

„To je velmi riskantní krok, který bude muset Mirek Topolánek jako člověk, který s těmi ministry sedí a je zodpovědný za vládu zvážit, jestli ho udělá. Ať to udělá, přinese to negativní body, ať to neudělá, tak to zhorší stav v koalici. Žádné rozhodnutí není ideální,“ řekl pak ještě před jednáním špiček ODS hejtman Petr Bendl.

„Výkonná rada ODS bere na vědomí omluvu předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřiny Jacques za údajné výroky vůči ODS publikované v některých médiích,“ oznámili v pondělí občanští demokraté. Jak informovalo Právo minulý týden, Jacques měla na jednání předsednictva zelených 14. února pronést: „Proč obhajobou tajné volby obhajovat prasata z ODS.“

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ODS se také na pondělním jednání pochválila za zvolení prezidenta Václava Klause, zrušení hraničních kontrol, vstup do Schengenského prostoru, zrušení víz s Kanadou a USA .

Výkonná rada pak vyzvala poslance a senátory ODS, aby aktivně podpořili zákon o třetím odboji a vyjádřila plnou podporu mimořádné valorizaci starobních důchodů, kterou navrhl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Občanští demokraté přitom tvrdí, že nejde o předvolební gesto, ale o reakci na inflaci.

Na jednání výkonné rady se sice neprobíral požadavek lidovců na zrušení poplatků ve zdravotnictví pro děti a seniory a jejich výhrady proti přeměně fakultních nemocnic na akciové společnosti, představitelé ODS ale dali najevo, že se jim návrhy KDU-ČSL nelíbí.

„Chci zdůraznit, že reforma zdravotnictví je příliš vážná věc na to, aby si ji po kouskách rozebírali jednotliví poslanci a dělali si z toho píárko. Zasahování do poplatků je v podstatě narušení zatím bezproblémově běžícího procesu,“ uvedl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ten bude příští týden jednat o zdravotnické reformě s poslanci, senátory a špičkami lidovců, sejde se kvůli tomu i se zelenými.

Podle Julínka je přeměna fakultních nemocnic na akciové společnosti součástí vládního programu. "Je třeba se pobavit v koalici o pravidlech hry, protože to překračuje určité koaliční domluvy,“ uvedl Julínek.

Odmítl přitom, že by spojil sedm reformních zdravotnických zákonů se svým působením ve funkci ministra. „Zatím nevím, proč bych tady dělal nějaké hysterické scény s křesly,“ řekl.

Lidovecké požadavky podle Julínka souvisí s blížícími se krajskými volbami. „Reforma zdravotnictví je příliš citlivá na to, aby byla předmětem zviditelňování jak při volbách, tak jednotlivých poslanců,“ sdělil.

„Ve středních Čechách i s podporou KDU-ČSL existují akciové společnosti už od roku 2004 a není s nimi žádný problém. Není důvod, proč bychom z toho měli dělat politikum,“ řekl pak hejtman Bendl.

Reklama

Související články

Čunek: termín mého návratu je v dohlednu

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek by se mohl do vlády vrátit v dohledných dnech. Řekl to v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Zdůraznil ovšem, že termín...

Topolánek: Čunka navrhnu do vlády tento týden

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v neděli uvedl, že k návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády dojde zřejmě tento týden. Řekl to v Otázkách Václava Moravce....

Výběr článků

Načítám