Hlavní obsah

ODS: Kraus je trapný a měl by odstoupit

PRAHA

Občanská demokratická strana ve středu vyzvala předsedu poslanců ČSSD Michala Krause, že by měl kvůli své cestě do Ghany a údajným investičním aktivitám odstoupit. Šéf ODS Mirek Topolánek označil Krausovo vysvětlení celé věci za trapné, absurdní a drzé.

Článek

Případ podle něj ukazuje na propojení špiček ČSSD s pochybnými podnikatelskými kruhy, přičemž připomíná bytovou kauzu expremiéra Stanislava Grosse. Gross nakonec rezignoval.

"Pohádka Michala Krause...je stejně věrohodná, jako pohádka Stanislava Grosse o řešení jeho bytové kauzy trojicí Vik-Rod- Simkanič," napsal Topolánek v prohlášení pro média. Stanislav Gross kvůli nejasnému financování svého bytu a podnikatelským aktivitám manželky Šárky loni na jaře rezignoval na politické funkce.

Kraus ovšem tvrdí, že nic špatného neudělal, a nevidí proto důvod, proč by měl opustit funkci šéfa sněmovního klubu. Dodal, že jedinou chybu udělal, když prý "naletěl podvodníkovi", za kterého označil podnikatele Františka Riga, se kterým v Ghaně byl.

Komu patřily peníze?

Podle Topolánka je ale nevěrohodné Krausovo tvrzení, že jel do Ghany jako turista a smlouvy o zakoupení podniku PBC na zpracování kakaových bobů za půl miliardy korun nejasného původu podepsal jako ředitel jen proto, že byl v eurofii. Topolánek také zpochybnil pozadí převodu 50 000 dolarů přes účet Krausovy matky.

Kraus úternímu Právu řekl, že krátce po návratu z Ghany, kam jel v září 2001 s Františkem Rigem a rakouským podnikatelem Alfredem Augustinem, vyšel vstříc Rigově prosbě a nabídl mu spořitelní účet své matky k převodu 50 000 dolarů v korunách. Kraus řekl, že Rigo se na něj obrátil se záležitostí, kterou podnikatel považoval za urgentní. V průběhu několika hodin měl prý zaplatit kauci vyplývající ze smlouvy, kterou v Ghaně podepsal, a údajně mu byl omylem zablokován bankovní účet.

Kraus a Rigo se nyní neshodují v tom, komu vlastně peníze patřily. Kraus by měl podle Topolánka následovat Stanislava Grosse a prokázat tím, že se umí chovat jako standardní evropský politik. "Jeho dosavadní přístup a přístup předsedy vlády Jiřího Paroubka, který kauzu zametá pod koberec, nastoluje spíše africké poměry. Není divu, že se ČR propadá v žebříčku korupce na úroveň Namibie," soudí Topolánek.

Reklama

Související články

Kraus kvůli cestě do Ghany neodstoupí

Předseda poslanců ČSSD a lídr volební kandidáty v Libereckém kraji Michal Kraus tvrdí, že při obchodních jednáních v Ghaně nic špatného neudělal a nevidí proto...

Výběr článků

Načítám