Hlavní obsah

ODS jde tvrdě proti elektronické evidenci tržeb. Socialismus, řekl Fiala

Právo, Jan Martinek
Praha

ODS se bude snažit ze všech sil zabránit přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb. Novinářům to řekl předseda ODS Petr Fiala na pravidelném čtvrtečním setkání. Nevyloučil ani spolupráci s TOP 09 a možné zablokování Sněmovny, až se bude zákon projednávat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Zákon o elektronické evidenci tržeb považuje ODS za jednu z největších chyb této vlády. „Je to socialismus: kontrola lidí, kontrola každé jejich transakce, každého jejich pohybu,“ řekl Fiala.

„Celý život se koukám směrem na Západ, nechci systém z Chorvatska nebo Slovenska. Západní ekonomiky nic takového nemají,“ uvedl také.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na setkání s novináři byla i předsedkyně pražských zastupitelů za ODS Alexandra Udženija, která má zkušenosti z Chorvatska, kde elektronickou evidenci tržeb zavedli. Právě chorvatský model inspiroval ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Podle Udženije ale elektronická evidence tržeb Chorvatsku nic dobrého nepřinesla. „Lidé v Chorvatsku se s tím naučili žít, ale strašně jim to otravuje život. Finanční kontroloři jsou schopni udělit astronomické pokuty, či dokonce zavřít provozovnu kvůli pár kuna přebytku v kase. Nejvíce se to dotklo těch provozoven, které například berou spropitné. Stávalo se tam také, hlavně zpočátku, že elektronický systém v obchodě spadl a prodej se úplně zastavil,“ řekla.

Zlepšení kultury podnikání

„Sama jsem se sociálních demokratů v Chorvatsku ptala, co jim to opatření přineslo, když ekonomický efekt je nulový, naopak. Říkají, že je to na dlouho a že zatím to alespoň zlepšilo kulturu podnikání,“ uvedla také. „Ale kulturu podnikání nikdy nezměníte represí,“ doplnil Fiala.

S Andrejem Babišem a ANO ještě ODS o podpoře tohoto zákona nevyjednávala. „Nemá to ani smysl, protože Andrej Babiš mění své názory ze dne na den. Jeden den řekne, že takový návrh z dílny ODS nepřipustí, a druhý den mu nějaký marketingový stratég poradí, že by se na tom daly nahnat předvolební body. V tom okamžiku otočí a prohlásí to za svůj nápad,“ řekl předseda ODS.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek ale už dříve uvedl, že jejich klub je ochoten o tomto návrhu jednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám