Hlavní obsah

ODS i KSČM odmítly Rathovo tvrzení, že jednají o volbě Klause

PRAHA

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath přišel v úterý s tvrzením, že občanští demokraté vyjednávají s KSČM dohodu o znovuzvolení Václava Klause prezidentem. Během jednání klubu ČSSD s prezidentskými kandidáty ekonomem Janem Švejnarem a akademikem Václavem Pačesem to oznámil místopředseda klubu ČSSD David Rath. ODS i KSČM toto nařčení rozhodně odmítají.

Článek

"ODS podle našich zjištění jedná o uzavření jakési prezidentské koalice, kde by poslanci Komunistické strany Čech a Moravy měli za nějakou dohodu podpořit svými hlasy prezidenta Václava Klause," uvedl  místopředseda poslanecké frakce ČSSD David Rath.

O jaká "zjištění" jde, neupřesnil. Občanští demokraté i komunisté Rathova slova odmítli. Předseda sněmovního klubu ODS Petr Tluchoř řekl, že občanští demokraté o žádné koalici s KSČM nevyjednávají.

V podobném duchu reagoval i pražský primátor za ODS Pavel Bém. "Tomu říkám velkolepá lež," napsal v krátké textové zprávě. "Začíná mi být pánů z vedení ČSSD skoro líto. Chápu, že se pro ně volba prezidenta stává noční můrou," uvedl.

Kováčik: Někteří poslanci KSČM byli kontaktováni

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik prohlásil, že ze strany ČSSD jde o "účelovou nepravdu", ODS podle něj takovou iniciativu nevyvíjí. Také místopředseda KSČM Jiří Dolejš uvedl, že žádná oficiální jednání s ODS se neodehrávají. "Ale mám informace z poslaneckého klubu, že se nejedná ani tak s KSČM jako s celkem, jako že jsou řekněme sondováni a oslovováni různými zprostředkovateli jednotliví poslanci," dále uvedl.

Vedení ČSSD uvedlo, že je údajným vyjednáváním ODS a KSČM šokováno. Doufá, že komunisté s tím skončí. Podle něj KSČM vyjednává s Pavlem Bémem a dalšími lidmi jak z ODS, tak "okolo Václava Klause".

Bém nehodlá ponechat nic náhodě

Bém prohlásil, že volbu prezidenta příští rok vnímá jako klíčovou politickou událost a nic prý neponechá náhodě. "Jsem připraven položit otázku ohledně podpory Václava Klause všem 281 poslancům a senátorům bez ohledu na to, jestli jsou členy KSČM nebo byli členy KSČ před rokem 1989 a dnes oblékají dres jiných politických stran," dodal Bém.

Rath uvedl, že někteří komunisté otevřeně říkají, že před pěti lety Klause volili. Teď si podle místopředsedy poslanců ČSSD dělají prostor pro to, aby ho mohli volit znovu.

Komunisté již dříve uvedli, že nyní nebudou oficiálně navrhovat vlastního kandidáta na prezidenta, své favority na nejvyšší ústavní funkci ale mají. Jejich jména prý předloží zástupcům ostatních stran a s nimi chtějí o vhodném člověku vyjednávat. Předem komunisté neodmítají nikoho.

ČSSD, zelení, lidovci a někteří senátoři se zatím neúspěšně pokoušejí dohodnout na jednom protikandidátovi - hovoří se o předsedovi Akademie věd Václavu Pačesovi, exministrovi zahraničí Jiřím Dienstbierovi a ekonomovi Janu Švejnarovi.

Reklama

Související články

Znovuzvolení Klause mají prosadit špičky ODS

Širší vedení ODS se v sobotu sešlo v Kladně. Diskutovalo o řadě témat včetně prezidentské volby. Byl vytvořen vyjednávací tým, jenž má prosadit znovuzvolení...

Výběr článků

Načítám