Hlavní obsah

ODS dostala dar z Monaka. Není to Rittig, ale král hazardu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté z nejasností kolem svých sponzorů nevyjdou. U jednoho z dárců uvedli totiž pouze bydliště Monako. Ačkoli poslanci kontrolního výboru včera žertovali, zda nejde o Ivo Rittiga, skutečnost je jiná. Stotisícový dar poslal na konto ODS český král hazardu Ivo Valenta, vládce skupiny Synot, což dokazuje darovací smlouva. Ta je přiložená k výroční finanční zprávě.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ivo Valenta, šéf Synotu

Článek

Valenta patří v ČR k největším podnikatelům v loterijním průmyslu. Poslanci nyní očekávají, že ODS doloží, že je českým občanem či že má v ČR trvalé bydliště. Jinak by jeho dar nemohli uznat a ODS by ho musela donátorovi vrátit. Všechny Valentovy firmy uvedené v obchodním rejstříku mají monackou adresu.

Ve zprávě ODS figuruje s darem také sto tisíc korun Valentův bratr Miroslav, který však má trvalé bydliště v Uherském Hradišti, takže původ jeho příspěvku zpochybněn není. V případě jiných dárců, kteří pochybnost vzbudili, již ODS vrácení peněz ohlásila, aby nepřišla o státní příspěvek a nestihla ji navíc pokuta.

Jde např. o milión od 23leté kadeřnice na mateřské či dary od obcí. Od nich ani od městských firem nesmějí strany dary přijmout.

O výhradách a chybách bude výbor jednat až koncem dubna, dokdy poslanci mají stranické zprávy posoudit.

Sponzor zelených se ještě nenarodil 

Potížím se sponzory se ­nevy­hnuly ani jiné strany. Tak třeba Stranu zelených v loňském roce měly obdarovat i děti, dokonce i takové, které se zatím ani nenarodily.

„Podle data narození dal zeleným peníze třináctiletý chlapec, jednoroční dítě a drobný dar poslala dokonce i dívka, která se narodí až v roce 2023,“ odhalil šéf sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Chyb objevil Koníček ve 125 zprávách, které do Sněmovny do konce dubna doručily politické strany a hnutí, víc než dost. Většinou jde o chybějící údaje o dárcích, nezbytné darovací smlouvy, jestliže dar převýšil 50 tisíc korun, či výrok auditora.

Potíže budou mít mj. Severočeši.cz, kteří poslali hned dvě zprávy. „Hnutí vyměnilo vedení, a tak to staré i nové poslalo zprávu vlastní. Problém je v tom, že se obě zprávy liší v údajích,“ po­dotkl Koníček.

TOP 09 chybí smlouva s SPOZ 

Doplnit bydliště svých sponzorů bude muset i Bursíkova Liberálně ekologická strana. Podle Koníčka například u Martina Bursíka je uvedena jen Praha, což nestačí, i když všichni poslanci vědí, že bydlí v domě naproti Sněmovně.

Největším oříškem pro legislativce, na které se výbor obrátí, aby posoudil sporné případy, bude TOP 09, která uvedla i nepeněžitý dar od zemanovců ve výši pěti miliónů. SPOZ totiž rozmístil po Praze billboardy, v nichž útočili na místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Byla to vlastně propagace prvního místopředsedy TOP 09,“ ironicky to komentoval Kalousek. Podle Koníčka ale TOP 09 tento dar nedoložila darovací smlouvou, což je podmínka pro jeho uznání.

Na odsouhlasení svých finančních zpráv Sněmovnou netrpělivě čekají strany, které získaly ve volbách více než tři procenta. Až poté jim bude moci stát vyplatit příspěvek, ze kterého strany financují svou činnost. Jde o 6 až 10 miliónů korun ročně.

Výběr článků

Načítám