Hlavní obsah

ODS doporučila Nečasové obrátit se kvůli vyloučení na smírčí komisi

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jestliže se Janě Nečasové, dříve Nagyové, nelíbí vyloučení z ODS, má si podat odvolání proti rozhodnutí své místní buňky. Takový vzkaz vyslala výkonná rada ODS v pondělí po svém jednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kuba, Miroslava Němcová a Bohuslav Svoboda na tiskové konferenci po jednání výkonné rady ODS.

Článek

Kandidátka na předsedkyni Miroslava Němcová pak dodala, že žádný člen ODS si nezaslouží zvláštní zacházení.

„Domnívám se, že vzhledem k tomu, že ODS má 21 tisíc členů, není v žádném případě možné, abychom se jednomu z nich věnovali jiným způsobem, než jak se věnujeme těm ostatním,“ prohlásila Němcová.

Nečas minulý týden naznačil, že vyloučení své manželky by vnímal jako útok na svou osobu. „Byl bych nerad, kdyby to mělo znamenat počátek mého dramatického rozcházení se s ODS, protože toto bych musel považovat za politický útok na bývalého předsedu ODS,“ uvedl.

Němcová podotkla, že pro všechny členy v jakékoli pozici platí stanovy ODS. „Proto není ani důvodu, aby se grémium nebo výkonná rada tímto zabývalo nějak hlouběji,“ dodala Němcová.

Sídlo neprodají

Úřadující předseda ODS Martin Kuba uvedl, že podle stanoviska výkonné rady se Jana Nagyová „jako člen ODS může odvolat“, a to k oblastnímu smírčímu výboru.

Nečasovou před týdnem vyloučilo ze strany sdružení ve Zličíně v Praze 13 kvůli porušení stanov tím, že s ODS nekomunikovala a nesdělila své aktuální osobní údaje, tedy třeba své nové jméno. Nagyová je stíhána za údajné zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování bývalé Nečasovy manželky Radky.

Širší vedení ODS v pondělí potvrdilo, že volební kongres se uskuteční v pražském hotelu Clarion 18. a 19. ledna. Kandidaturu do čela strany zvažuje vedle Němcové i exministr školství Petr Fiala.

Podle Kuby letošní bude nejúspornější ze všech kongresů. Důvodem je podle dřívějších informací to, že kongresové služby jsou v lednu levnější, a delegáti si navíc velkou část nákladů zaplatí sami.

Kuba dodal, že finanční problémy média nafukují, ale jeho strana oplývající řadou podnikatelů si podle něj dokáže s ekonomickým propadem poradit. „Byli bychom špatná strana, kdybychom to nebyli schopni zvládnout,“ uvedl Kuba. Například prý ani neuvažují o změně sídla v Praze na Pankráci.

ODS odhadovala, že do sněmovních voleb investuje kolem 50 miliónů. Za hlasy ale dostane od státu jen 38,4 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám