Hlavní obsah

ODS chce zpoplatnit poslední rok ve školce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

ODS chce znovu zavést placení posledního ročníku v mateřské školce. Návrh obsahuje novela školského zákona, řekl předseda školského výboru Sněmovny Walter Bartoš (ODS). Podle Bartoše mnohé děti nepotřebují prožít poslední rok zdarma v mateřské škole před nástupem na základní školu. Novela zákona by měla být předložena ve Sněmovně za dva týdny.

Článek

Pokud by novelu schválil parlament, rodiče by museli začít platit za mateřskou školku předškolákům patrně od září 2008. Bartoš upozornil na to, že současný stav poškozuje radnice, které zřizují mateřské školy: zákon jim stanovil povinnost poskytovat zdarma školku, stát jim ale na to nedal žádné peníze.

"Změna rozhodně nebude znamenat, že by děti nemohly mít školku zdarma. To si ale mohou individuálně posoudit jednotlivé radnice, v kterém případě poskytnou ze sociálních důvodů školku zdarma, a to nejen předškolákům," zdůraznil poslanec.

Podle Bartoše prosadila do současného školského zákona ustanovení o tom, že předškoláci mají mateřinku zdarma ČSSD. Stalo se tak prý v době, kdy již 99 procent předškoláků, tedy drtivá většina pětiletých dětí v republice, do mateřských škol chodilo. Cílem bylo dostat do školek i děti z nepřizpůsobivých rodin, což se ale podle Bartoše nepodařilo.

Zrušit poslední bezplatný ročník školky se ODS pokusila již v listopadu 2005. Návrhu nedali zelenou sociální demokraté a komunisté. Občanští demokraté poukazovali a nadále poukazují na to, že náklady za poslední rok školky obce rozpočítávají do školného, které musí za své potomky hradit rodiče mladších dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám