Hlavní obsah

ODS chce vyloučit z tendrů firmy spojené s politiky

Právo, tin

ODS přišla s plánem, jak zatnout tipec ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Chce navrhnout změnu zákona o veřejných zakázkách, aby ze všech tendrů byly automaticky vylučovány firmy, které jsou nějakým způsobem napojené na politiky. Návrh předložil poslanec a exprimátor Bohuslav Svoboda společně se šéfem pražské ODS Filipem Humplíkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

„Veřejnost málo zajímá, že ministr financí je majitelem mnoha firem, které jsou v přímém vztahu k veřejným zakázkám. Obhajoba a opakovaná tvrzení, že ministr přímo nerozhoduje a výběrová řízení jsou pod dohledem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jsou pouhou zástěrkou. Zvláště když se státní správa začíná na mnoha klíčových pozicích přeplňovat zaměstnanci Agrofertu,“ řekl Svoboda.

„Babišem vlastněné firmy Uniles a Wotan Forest prodávají stromky státním Lesům ČR, pardubická chemička Synthesia dodává suroviny Explosii, kde je stoprocentním vlastníkem ministerstvo financí,“ doplnil Humplík konkrétními příklady.

„Co kdyby byl Miroslav Kalousek majitelem firmy na šití obleků, která by se v době jeho ministrování ucházela o zakázku na šití uniforem pro celníky? Pánové (Karel) Janeček s (Karlem) Randákem by už nejspíš skandovali před Sněmovnou a cinkali klíči,“ řekl také exprimátor.

Zákon není jen proti Babišovi

Oba politici ale zdůraznili, že zákon není namířen pouze proti Babišovi. Nová legislativní úprava by se podle nich netýkala pouze členů vlády, ale měla by zasáhnout všechny veřejné funkcionáře.

„Na veřejných zakázkách by se neměl podílet nikdo, kdo je představitelem státní, krajské a lokální moci,“ řekl Svoboda. Návrh už má podporu TOP 09, ODS chce ale oslovit všechny strany včetně hnutí ANO. „Je to věc, kterou každá demokratická strana musí podpořit,“ řekl Humplík.

Reklama

Výběr článků

Načítám