Hlavní obsah

ODS chce dál jednat s TOP 09, šance na dohodu však výrazně klesla

Právo, Novinky, rsk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská ODS se i přes výhrady ve čtvrtek rozhodla, že ještě bude jednat o koalici s TOP 09. V pondělí se sejdou vyjednavači o programu. Definitivní verdikt by měl padnout příští týden. Podle Bohuslava Svobody však šance na vytvoření koalice klesly pod 50 procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pražské ODS - Boris Šťastný (vlevo) a Bohuslav Svoboda

Článek

„I přes vážné výhrady jednání s TOP 09 pokračuje v původně stanovené podobě,“ prohlásil Svoboda s tím, že se k tomu přiklonila většina regionální rady ODS. Jednání podle jeho slov byla bouřlivá.

Svoboda zopakoval, že incident, který se odehrál mezi vyjednavači TOP 09 a ODS, i nadále považuje za velmi závažný. „To není tak, že by někdo šlápl tanečnici na malíček a ona se urazí. Je to vážná věc, protože koalice je velmi vážná věc. Je to na čtyři roky, je to o dalším směřování Prahy a takový zásah, kdy ještě není dojednáno, vzbuzuje velmi vážné pochyby o serióznosti partnera. Musím uvažovat, jestli někteří lidé na druhé straně nesledují jiné cíle,“ řekl dále Svoboda.

Definitivní rozhodnutí padne ve středu

Podle něj se o tom, zda ODS půjde na magistrátě do koalice s TOP 09, definitivně rozhodne příští týden. Předseda pražských občanských demokratů Boris Šťastný prohlásil, že se k celé situaci vyjádří příští týden 15 pražských oblastních sdružení. Tyto diskuse by se měly odehrát v úterý a ve středu a definitivně se po nich rozhodne o případné koalici s TOP 09.

„Opět dávám hlavu na špalek, ale nevím, jestli mi ji neotočí na druhou stranu, protože se zprava seká líp. Rozhodnutí ale musí padnout příští týden, není možné Pražanům hrát na nervy,“ dodal Svoboda. Podle něj strana nechce vázat rozhodnutí koalici na výsledek jednání městského soudu, ke kterému zelení podali stížnost na rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů s žádostí, aby výsledky hlasování v Praze soud zrušil.

Podle jeho slov však šance na vytvoření společné koalice klesly z 90 na hodnotu pod 50 procenty. O výsledku jednání informovali vedle Svobody i Šťastný a Rudolf Blažek.

Pokud by se obě strany nedohodly, ODS by zřejmě oslovila sociální demokraty, kterým již v týdnu předložila návrh koaliční dohody. Ten vychází z programu ODS.

TOP 09 v týdnu naznačila, že obě konkurenční strany chtějí uzavřít velkou koalici a ODS pouze hledá záminky pro ukončení jednání. Vyzvala také premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, aby se do jednání vložily stranické špičky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám