Hlavní obsah

ODS by vyhrála předčasné volby, US-DEU by propadla

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předčasné volby, ke kterým se možná otevře cesta již příští týden, by na politické scéně nenechaly kámen na kameni. Podle zářijového průzkumu agentury STEM je jasným favoritem ODS s 32 procenty hlasů. Absolutní propadák by postihl US-DEU, která by se s 2,6 procenty do Sněmovny vůbec nedostala.

Foto: Václav Vlasák

„Knížecí“ pár přivedl průvod pěkných masek a také celý program uváděl.

Článek

Připravovaná bolestivá reforma veřejných financí a ztráta popularity politiků ČSSD by srazila počet příznivců největší vládní strany jen na 17,2 procenta. Občanští demokraté sice oproti předchozímu výzkumu z června ztratili 1,7 bodu, jejich náskok nad soc. dem. je však stále drtivý. ČSSD se v očích voličů přes prázdniny nevzpamatovala. Naopak jejích příznivců mírně ubylo - o 0,4 bodu.

Komunisté jsou v těsném závěsu za soc. dem. Volilo by je 16 procent, což je také o 0,4 bodu méně oproti červnu. Lidovci zůstali na svém se 7,9 procenta (0,2 %) a Unie svobody-DEU se ještě hlouběji propadla pod pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Hlas by jí dalo jen 2,6 procenta (-0,8 %).

Šéf agentury STEM Jan Hartl na dotaz Práva upozornil, že pokles přízně soc. dem. trvá už déle než půl roku a je systematický. "Domnívám se, že ho nelze přičítat pouze reformě veřejných financí. Asi se nějakým způsobem hodnocení reformy promítá, ale není to zvratový moment," soudí Hartl s tím, že "důležitější může být oslabení popularity čelných politiků soc. dem. a výrazně horší hodnocení premiéra, které sledujeme už celou řadu měsíců".

ODS táhne Topolánek

Hartl dále poznamenal, že se pád preferencí ČSSD přibrzdil a možná se dá čekat změna. "Někde kolem toho bodu obratu můžeme být zrovna v současné době," soudí ředitel STEM.

Výsledkem výzkumu nebyl překvapen šéf poslanců ČSSD Petr Ibl. "Ten vývoj je zatím stejný jako asi dvakrát v předchozích prognózách. Já si myslím, že to odráží stav, který je před přijetím reformy a že teprve poté, kdy se politická situace nějakým způsobem stabilizuje, může dojít i ke změně ve prospěch soc. dem," řekl Ibl Právu. Pokud jde o budoucí měsíce, je Ibl optimistou: "Já si myslím, že dolů to nepůjde."

Hartl označil tendenci růstu preferencí ODS za celkem jednoznačnou, což podle něj souvisí i s popularitou šéfa největší opoziční strany Mirka Topolánka. Ten byl v červnovém výzkumu nejlépe hodnoceným stranickým předsedou. Ředitel agentury však současně ODS varoval, že se její obliba bude odvíjet od akceschopnosti. Např. nástin reformy veřejných financí v režii ODS pod názvem Modrá šance podle Hartla není lidem příliš známý. Proto zatím nemůže fungovat coby jasná vize ODS.

Levicoví voliči přebíhají

Zdá se, že voliči ČSSD hojně přebíhají ke komunistům. "Je to nejtěsnější postavení těchto dvou stran od počátku roku 2001. Propustnost mezi těmito dvěma stranami se zvětšuje," uvedl Hartl. Důvodem tohoto trendu však podle něj není ani tak schopnost KSČM přitáhnout voliče, jako spíš pokles popularity soc. dem.

Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf soudí: "U KSČM byla realita vždy vyšší, než preference. Za nejvíc nebezpečné pokládám, že klesá zájem lidí o politiku," řekl Právu. Vládě přitom zvěstuje hořkou budoucnost: "Co je reforma, ještě lidem vůbec nedochází," poznamenal Ransdorf.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS drtivě vede ve volebních preferencích

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v červnu, podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by v nich s velkým náskokem vyhrála opoziční...

Výběr článků

Načítám