Hlavní obsah

ODS bojuje s neexistujícím komunismem, plísnil Klaus svou bývalou stranu

Právo, Jan Martinek
Praha

Z ODS se stala málo viditelná, nezřetelná strana, která bojuje s neexistujícím komunismem a Ruskem, kritizoval v pondělí exprezident Václav Klaus svou bývalou stranu na konferenci s názvem Vzestup a pád české pravice: 25 let ODS. Za to, že jsou nynější oslavy čtvrtstoletí strany rozpačité, může podle Klause nejen generační výměna v členské základně či ideová odlišnost, ale i fakt, že ODS poztrácela podporu nejen na centrální úrovni, ale i ve městech, obcích a krajích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus (vlevo) a Miroslav Macek na konferenci Vzestup a pád české pravice: 25 let ODS

Článek

„O co slabší je hlas ODS v důležitých společenských tématech, o to víc se ozývá hlas bojující s neexistujícím komunismem a Ruskem. Hlas hlasitě vzývající Ameriku a NATO, hlas prosazující církevní restituce. Jsem přesvědčen, že tudy cesta nevede,“ vzkázal svým bývalým spolustraníkům Klaus.

Poslední vládu ODS pod vedením Petra Nečase podle Klause smetla „velká protikorupční socialistická revoluce“. „ODS by se neměla snažit stát se jedním z politicky korektních účastníků této revoluce, neměla by se snažit jejím vítězům zalíbit. Mám obavu, že právě toto dnes nastává. Je třeba dělat pravý opak,“ uvedl exprezident.

Bude muset přijít hodně velký kolaps, než jako Fénix povstane z popela nový lídr pravice
Miroslav Macek

Konference se účastnil i bývalý první místopředseda ODS z Klausovy éry Miroslav Macek. Ten občanské demokraty vyplísnil za to, že ODS se podle něj v poslední době stala více pražskou stranou. „Od představitelů ODS vidím jen vyjádření k problémům, které trápí maximálně pražské kruhy a neziskové organizace, ale ne k problémům, které každodenně trápí občany Osoblažska, Bruntálska či Pardubicka,“ řekl Macek.

„Současný poslanecký klub ODS by měl vstoupit do klubu TOP 09 a přestat škodit své vlastní straně,“ rýpl si bývalý místopředseda bonmotem. „Bude muset přijít hodně velký kolaps, než jako Fénix povstane z popela nový lídr pravice. Nesmírně rád bych se toho ještě dožil,“ zaprorokoval.

Exposlanec: ODS není pomoci

Bývalý europoslanec Ivo Strejček kritizoval předsednictví Mirka Topolánka. „Za jeho vedení nastal trend povrchnosti, rozevlátosti a kamarádšoftů,“ řekl. Připomněl, že to byl Topolánek, který poprvé užil termín ‚kmotr‘.

„Když řekl, že je ODS ovládaná kmotry, bylo to zničující označení a největší poškození značky v historii, ze kterého se ODS nedostala dodnes. Sama tak umetla cestu k nástupu babišismu,“ řekl Strejček, který je na rozdíl od svých předřečníků doposud členem ODS.

Bývalý člen strany Boris Šťastný řekl, že v Česku momentálně žádná pravice neexistuje. „ODS promarnila šanci na záchranu a je po 25 letech nereformovatelná, směřuje mezi malé neparlamentní strany,“ zúčtoval Šťastný se stranou, ze které odešel před třemi lety. Podle něj za to může zejména ztráta sebereflexe stranického vedení.

ODS si vyrobila konkurenta

Na konferenci vystoupil i současný předseda středočeské ODS a ekonomický expert ODS Jan Skopeček, který se rovněž angažuje v Institutu Václava Klause. Ten před svými předřečníky ODS hájil.

„Neexistuje žádná relevantní pravicová alternativa k ODS. Pokusů tu bylo několik a skončily fatálním neúspěchem,“ řekl. ODS si podle něj zadělala na problémy už za Topolánkovy vlády, kdy přenechala ministerstvo financí Miroslavu Kalouskovi (tehdy KDU-ČSL, dnes TOP 09). „Vyrobila si tím konkurenta, se kterým bojuje dodnes,“ řekl Skopeček.

Velmi kriticky se někteří účastníci vyjádřili k pravicové Straně svobodných občanů, která v posledních eurovolbách vybojovala jeden mandát pro předsedu Petra Macha.

„Machův nápad zničil, vykradl a ukradl myšlenku Svobodných. Mach tu myšlenku pro naši zemi zabil,“ řekl Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám