Hlavní obsah

Odposlechy Doležala prý neunikly od policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odposlechy exposlance ODS Vladimíra Doležala podle ministra vnitra Františka Bublana neunikly do médií od policie. Přepisy novinářům pravděpodobně poskytl někdo ze sněmovního mandátového a imunitního výboru, který řešil Doležalovu imunitu, uvedl Bublan v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Předsedkyně výboru Eva Dundáčková (ODS) považuje Bublanovo vyjádření za nehorázné a nepodložené obvinění. "Pan ministr Bublan by měl složit funkci, protože obvinil jedenáct členů našeho výboru zcela bez důkazů. To je naprosto nepřijatelné, všech se nás to velmi dotklo," řekla Dundáčková.

Bublan uvedl, že v době, kdy odposlechy unikly do médií, byl už spis odtajněn. Nebyl proto spáchán trestný čin. "Jde spíše o etiku," míní. Pokud jej vedení sněmovny požádá, aby policie přesto únik informací vyšetřila, vyhoví jí.

Dalo by se to prý zjistit například podle toho, na které kopírce byly přepisy pro média ofoceny. Místopředseda sněmovny a ODS Ivan Langer, který byl Bublanovým oponentem, uvedl, že by klidně takové prošetření inicioval. "Jsem zvědavý, co s tím předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) udělá," dodal.

Výbor: všechna pravidla jsme dodrželi

Dundáčková trvá na tom, že členové výborů dodrželi všechna pravidla. "My jsme pořídili kopie, původní spis jsme 21. 12. vrátili zpátky na státní zastupitelství. Všechny kopie jsou evidovány a vráceny imunitnímu výboru," uvedla poslankyně. Nemůže sice vyloučit, že si někdo nepořídil další opis, zdá se jí to ale málo pravděpodobné. Myslí si, že Bublan svými výroky zakrývá únik informací odjinud.

Doležal byl obviněn počátkem ledna z pomoci k přijímání úplatku. Policie se zahájením stíhání čekala na souhlas sněmovny, která Doležala na její žádost zbavila 20. prosince loňského roku imunity. Doležal s obviněním nesouhlasí. Kvůli kauze se vzdal poslaneckého mandátu, aby nevrhal negativní světlo na celou ODS.

Některá média zveřejnila přepisy Doležalových odposlechů, podle nichž se pokoušel ovlivnit vyšetřování své kauzy prostřednictvím podnikatele Iva Rittiga. Únikem informací se poté začal zabývat odbor vnitřní kontroly policejního prezidia. Doležalův obhájce zvažuje, že kvůli úniku informací podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Na skutečnost, že odposlechy médiím neposkytla policie, má prý Bublan konkrétní důkaz. Dokument, který se v novinách objevil, totiž obsahoval poznámku státní zástupkyně, která také škrtla údaj, že jde o tajný spis. Od žalobkyně putoval spis rovnou do sněmovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám