Hlavní obsah

Odpadlíci z pražské ODS lákají ostatní zastupitele

Právo, Jan Martinek, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dva pražští zastupitelé, místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík a zastupitel Prahy 10 Ivan Vinš, kteří ve čtvrtek vystoupili z ODS před tím, než výkonná rada schválila jejich vyloučení, napsali všem ostatním zastupitelům za ODS dopis, ve kterém je vyzvali, aby se připojili k nim. Chtějí utvořit vlastní zastupitelský klub.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

„Ztráta poslední bašty ODS znamená zásadní zlom pro budoucí vývoj celé strany.

Jsme přesvědčeni, že Bohuslav Svoboda ani Petr Nečas nejsou politickými diletanty, aby bez boje odevzdali pražskou radnici TOP 09. Za jejich kroky zcela určitě stojí zákulisní dohoda o napojení vedení pražské ODS na magistrátní finanční toky,“ píší Zoufalík s Vinšem.

„Klub ODS odmítl odvolat radní za TOP 09 zřejmě výměnou za napojení některých svých členů na magistrátní balík peněz přes městské akciové společnosti, protože jinak by z ODS byli vylučováni spíš ti členové ODS, kteří přes placená místa ve výborech a dozorčích radách akciových společností dále kolaborují s koalicí TOP 09, ČSSD a komunisty,“ stojí v jejich výzvě.

Regionální rada schválila jejich vyloučení z ODS poté, co nerespektovali usnesení a na čtvrtečním zastupitelstvu jako jediní hlasovali pro odvolání radních za TOP 09. Zoufalík s Vinšem v reakci na rozhodnutí rady oznámili ve čtvrtek odpoledne svůj úmysl opustit ODS.

„Vyzýváme proto všechny slušné pravicové politiky, aby se odmítli podílet na těchto podezřelých machinacích a připojili se k nám a spolu s námi vytvořili klub v Zastupitelstvu hlavního města Prahy,“ nabádají v dopise své bývalé spolustraníky.

Návrat starých pořádků

"Praha 10 je hnízdem, ze kterého Tomáš Hrdlička a podobní ptáčci jako Vinš a Zoufalík vylétají a snaží se ovlivnit pražskou politiku směrem ke starým pořádkům, se kterými jsem udělal během svého působení na postu primátora konec," napsal Právu v reakci na vystoupení Zoufalíka s Vinšem z ODS bývalý primátor Bohuslav Svoboda.

"Podle mého přesvědčení se jedná o poslední souboj s touto skupinou lobbistů a veksláků o podobu pražské politiky. Je smutné, že právě TOP 09 tento historický okamžik nepochopila," doplnil Svoboda.

Reklama

Související články

Svoboda padl, ODS v Praze míří do opozice

Pražští zastupitelé ve čtvrtek rozhodli o odvolání primátora Bohuslava Svobody (ODS), náměstka Josefa Noska a Alexandry Udženiji. Hlasování navrhla TOP 09,...

Výběr článků

Načítám