Hlavní obsah

Odebírání právnických titulů může skončit prohranými soudy

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Západočeská univerzita se skutečně pokusí odebírat neoprávněně získané právnické tituly. Po sobotním jednání komise, která prověřuje podezřelé rychlostudenty, to Právu řekl prorektor František Ježek.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Akreditační komise ministerstva školství v čele s předsedkyní Vladimírou Dvořákovou na jednání s vedením plzeňské právnické fakulty.

Článek

„Je to rozhodnutí rektora,“ uvedl Ježek. Osobně se ale obává, že tyto kroky skončí soudními procesy, v nichž nebude mít škola příliš velkou naději na úspěch. „Pochybení je totiž jednoznačně na straně bývalého vedení fakulty, na lidech kolem někdejšího proděkana Kindla,“ uvedl Ježek.

Bezproblémové bude zřejmě jen odebrání titulu poslanci Marku Bendovi, který sám přiznal, že jeho rigorózní práce neměla předepsaný rozsah. Postih by podle Ježka neměl minout ani bývalého proděkana Ivana Tomažiče, jehož plagiátorská kauza sérii skandálů na plzeňských právech odstartovala. „Buď se dopustil plagiátorství nebo podvodu,“ připomněl Ježek. 

Případ chomutovské primátorky Ivany Řápkové, která na plzeňských právech získala magisterský titul, přes její prázdné studijní protokoly tak úplně jasný není. V pondělí jí chce rektor Josef Průša vyzvat k dodání dokladů o jejím studiu, ale v zákulisí panuje názor, že jde spíše jen o morální apel.

Sobotního jednání komise se zúčastnila i předsedkyně akreditační komise Vladislava Dvořáková. „Požádala, aby se nejdříve zkontrolovaly doktorské tituly,“ uvedl Ježek.

Komise má prověřit čtyři sta jmen rychlostudentů podle seznamu, které dodalo ministerstvo školství. Zatím jich zkontrolovalo zhruba čtvrtinu a už před týdnem narazila na deset problematických případů. „Uplynulou sobotu k nim žádné nové nepřibyly, u těch deseti se dál dohledávají potřebné náležitosti,“ dodal Ježek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám