Hlavní obsah

Odebírání dávek rodičům záškoláků? Školství je ostře proti návrhu Maláčové

Právo, Jan Martinek

Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) odebrat dávky rodičům záškoláků tvrdě narazil u ministerstva školství. Změna by se měla týkat návrhu zákona o přídavku na bydlení: MPSV plánuje sloučit příspěvek a doplatek na bydlení v jednu částku, na kterou by například neměli nárok ti, jejichž děti by měly sto zameškaných hodin za pololetí z nezdravotních důvodů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Ministerstvo školství zveřejnilo připomínky, v nichž se proti návrhu ostře vymezilo. Podle resortu by takové opatření dál zhoršovalo podmínky ke vzdělávání dětí, jejich motivaci a budoucnost.

„MŠMT proto doporučuje nalezení jiného restriktivního řešení a zásadně odmítá, aby sankce nespolupracujících/neplatících rodičů dopadaly na dítě a dále zhoršovaly jeho postavení,“ píše se v materiálu.

Kluk utíkal, otec si to odsedí

Krimi

Stát má podle resortu motivovat děti ke školní docházce spíš pozitivně, například pomocí obědů zdarma nebo působení sociálních pracovníků mezi rodinou a školou.

Dávky nejsou odměna pro rodiče za to, že posílají děti do školy
první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová

„Nad rámec výše uvedeného si rovněž dovolujeme podotknout, že z materiálu ani není zřejmé, zda jsou zameškanými hodinami myšleny omluvené i neomluvené hodiny. K pojmu ‚zameškané‘ se rovněž nevyjadřuje důvodová zpráva,“ kritizuje ministerstvo. Upozorňuje, že školský zákon takový pojem ani nezná.

„Návrh zákona ani důvodová zpráva neřeší, jakým způsobem by se prokazovaly zdravotní důvody, kvůli nimž by došlo k zameškání hodin. Dle našeho názoru by prokazování zdravotních důvodů bylo problematické,“ stojí v připomínkách MŠMT.

Rodičům záškoláků chce Maláčová vzít dávky na bydlení

Domácí

„Jsme připraveni bavit se o nástrojích, které zlepší školní docházku. Nemyslíme si ale, že sebrání příspěvku na bydlení je tím správným řešením,“ řekla Právu mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Ministryně Maláčová Právu napsala, že se její resort s připomínkami seznamuje a že „nemá cenu je komentovat“.

K lékaři s rýmou

Návrh MPSV už dřív kritizovala první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, která upozornila, že lékaři nemají povinnost vypisovat zdravotní omluvenky a někde je i zpoplatňují.

Chlapec z Ostravy ve škole zameškal 700 hodin. Matce hrozí pět let vězení

Krimi

„Ovdovělé mamince, která sice pracuje, ale po změně podmínek v rodině sama nezvládá poplatit všechny složenky, a je tedy na příspěvku na bydlení závislá, hrozí, že pokud jí lékař potvrzení nevypíše, nebo ona nebude mít na razítko (naprosto běžná praxe je zpoplatňovat ho 200–300 Kč), o dávku přijde,“ napsala Richterová na svém facebookovém profilu.

„Co víc – bude muset s dítětem běhat k lékaři s každou rýmou, kterou doposud v souladu se zákonem omlouvala sama jako zákonný zástupce dítěte. V některých případech může hrozit i ztráta zaměstnání kvůli častějším absencím, doktoři budou zatíženi zbytečnou administrativou, v ordinacích porostou fronty,“ míní poslankyně.

Ve školách přetrvává oddělování slabých, často vadí romští žáci i autismus, tvrdí analýza

Věda a školy

Problém se záškoláctvím podle ní represivní opatření nevyřeší. „Dávky nejsou odměna pro rodiče za to, že posílají děti do školy,“ uvedla.

Ministryně Maláčová návrh na revizi dávek už dříve hájila tím, že stát by měl vyslat signál, že normální je pracovat a posílat děti do školy. „Kdo neposílá děti do školy, okrádá je o jejich budoucnost,“ řekla před časem na jednání sociálního výboru Sněmovny.

Anketa

Souhlasíte s odebíráním dávek rodičům záškoláků?
Ano
89,9 %
Ne
10,1 %
Celkem hlasovalo 1492 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám