Hlavní obsah

Odchod armády může Tábor zničit, říká starosta

Novinky, Vladimír Vácha
TÁBOR

Tři tisíce lidí už podepsaly v Táboře petici žádající vládu, aby zrušila své rozhodnutí o odchodu armády z Tábora. Podepisuje se v obchodních domech, na ulicích i na městském úřadě. Odchod vojáků postihne celé město, které to může i zničit, říká starosta Tábora František Dědič.

Foto: Lenka Zvonková

Ilustrační foto

Článek

"Likvidace armády v Táboře se dotkne stovek rodin a tím i veškeré táborské podnikatelské a sociální sféry, zasáhne celé město. Tábor se stane strukturálně postiženým místem, a to na základě rozhodnutí vlády," řekl Právu táborský starosta František Dědič (ODS). "Pokud zůstane rozhodnutí v platnosti, je den jeho vydání tím nejčernějším pro město, které se může změnit k nepoznání. Zbývá jen věřit, že politici napraví nepromyšlené unáhlené kroky ministra. Proto tu jsem a podepisuji," vysvětlil svůj podpis pod otevřený dopis ministru obrany Miroslavu Kostelkovi podnikatel Josef Štembera.

Je to útok na tradici, zní v hospodách

V Táboře se nikdo netají tím, že rozhodnutí vlády je i útokem na historickou tradici Žižkova města. "Je zřejmé, že při jeho realizaci by město a občané prožili nepředstavitelný sociální otřes. Tento krok je zarážející i z důvodu dlouhé vojenské tradice Tábora a jeho historických kořenů," reagoval na krok ministra předseda místní organizace ČSSD v Táboře Miroslav Smetana. "Byly doby, kdy jsme na vojáky nadávali a každý vtip o nich se nám moc líbil. Dneska vidím, že pokud odejdou, může se stát z Tábora město duchů. Najděte mi jiné druhé město s takovou vojenskou tradicí," argumentuje proti plánu na zrušení posádky v Táboře v restauraci Na rohlíku čtyřicátník v montérkách.

Všichni za vojáky

Pro město na skalách nad Lužnicí je typické, že osud postižených vojáků berou zcela za svůj. "Nejhorší je, že mistr neuznal za vhodné rozhodnutí alepsoň konzultovat s krajskými a městskými zastupiteli. Byli jsme postaveni před hotovou věc ze dne na den. To se nedělá. Nikdo mě nepřesvědčí, že rozhodnutí, které padlo během několika dnů, je promyšlené," rozhorlil se městský zastupitel Radek Kolibík (ČSSD). "Měli jsme stavět komplex rodinných domků, především pro vojáky. To už ale nyní neplatí, můžeme si o záměrech na Táborsku nechat jen zdát. Samozřejmě že se to projeví v zaměstnanosti u firmy. Rozhodnutí vlády se tak bezprostředně dotýká i naší firmy," podotkl majitel jedné ze stavebních společností.

Starosta: šance na změnu je nulová

Komunální politici, přestože se snaží likvidaci armádního velitelství a posádky v městě zabránit, sami přiznávají, že šance na zvrat je malá. "Bohužel po úterním jednání s poslanci branně-bezpečnostního výboru ji považuji za nulovou. Poslanci sice přiznávají, že reforma je nepřipravená, neprovázaná, ale o její konečné podobě rozhodne pouze vláda. To, že nám po armádě zbudou kasárna a spousta objektů, městu ekonomicky vůbec nepomůže," zdůraznil starosta, který se netají svým podezřením, že určitou roli ve stěhování a likvidaci táborské posádky může hrát vazba nového ministra na Starou Boleslav.

"Myslím si, že nyní se vše podřizuje logistice, její velitelství přímo bobtná na úkor ostatních velitelství, armáda se stěhuje z místa na místo, rozhazují se zbytečně peníze," rozhořčuje se první muž husitského města. U ministra Kostelky neuspěli nedávno ani dva jihočeští senátoři Pavel Eybert (ODS) a Jiří Pospíšil (ODS). "Ministr nás sice ochotně přijal, informoval nás o chystané redukci armády, ale to bylo vše. Řekl nám, že velitelství odchází z města hned a ostatní jednotky do tří let. Na naše argumenty, že Tábor se může stát jedním z nejvíce sociálně postižených míst regionu, neboť ochod armády lze přirovnat ke krachu obří firmy, nereagoval," přiblížil Právu jednání s ministrem Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Související články

Letci se rozloučí s Náměští

Vojenská letecká základna v Náměšti nad Oslavou má být na podzim zrušena. Šokující zprávu o záměru ministerstva obrany, který ještě musí odsouhlasit vláda,...

Výběr článků

Načítám