Hlavní obsah

Odbory vyhlásí stávku na železnici

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek v neděli v otázkách Václava Moravce uvedl, že v pondělí vyhlásí stávku železničářů. Udělá to kvůli reformám a rozpočtu na příští rok. Důvodem je tvrdý postoj ministra financí Miroslava Kalouska. Kalousek taky řekl, že pokud neprosadí ve vládě plány na úsporný rozpočet s deficitem 105 miliard korun, tak z vlády odejde.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek po jednání koaliční devítky

Článek

."Já jiný rozpočet nepředložím, nemohu," uvedl Kalousek, chce dodržet deficit 3,5 procenta HDP, který naplánovala vláda. Na otázku, zda by jinak odešel z vlády, odpověděl: "Samozřejmě."

Kalousek uvedl, že dodržení plánovaného rozpočtu předpokládá "některé nezbytné kroky". Patří mezi ně úsporná opatření či zvýšení daně z přidané hodnoty, které už schválila vláda.

„Jeho názory jsou v jedné linii, a pokud nebude pod tlakem, tak od nich neustoupí,“ uvedl Dufek. Neuvedl ale, kdy by se na železnici stávkovalo.

Kalousek byl zklamán, že se to dozvěděl během debaty a ne při setkání, protože byl vždy ochoten se setkat. Dufek ale naznačil, že setkání k ničemu nevedla. Dokládal to vystoupením Kalouska právě v Otázkách Václava Moravce, kde hovořil o daňové reformě. „Já myslím, že vyhlášení pana ministra jsou v dnešním pořadu jednoznačná,“ řekl Dufek.

Kalousek navíc dodal, že to, že se drží jedné linie, je v pořádku, protože byl zvolen kvůli programu a je zodpovědný voličům za jeho plnění.

Dufek také kritizoval špatný výběr daní a chtěl vědět, proč se to neřešilo jako priorita.

Dufek požaduje zvýšení platů

Dufek také požadoval v případě reformy zvýšení platů ve výši pěti procent, a to nejen ve veřejné, ale i v soukromé sféře, aby se společnost neštěpila ekonomicky.

Kalousek ale řekl, že se ve veřejné sféře budou dělat kompenzace.

Kalousek současně popsal, jak on chápe reformu, přičemž použil slova ze sobotního rozhovoru Práva: Jestli ten prospěch chápete jako okamžité zvýšení spotřeby, kupní síly lidí, tak takhle reformy působit nebudou. Já prospěch reforem pro lidi chápu tak, že pokud je provedeme, dlouhodobě nehrozí velké sociální otřesy, stát je nebude muset razantně šetřit, a finanční i sociální systém bude dlouhodobě udržitelný." [celá zpráva]

Opět upozornil, že reformy jsou mírnější než v Portugalsku, kde si tvrdá úsporná opatření vymohl MMF a vynutil si, aby pravice i levice podepsala dokumenty, že zvýší daň z přidané hodnoty, spotřební daň a sníží důchody a zmrazí platy ve veřejné správě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám