Hlavní obsah

Odbory v nošovické Hyundai vyhlásily stávkovou pohotovost

Odbory v nošovické automobilce Hyundai vyhlásily ve středu stávkovou pohotovost. Zdůvodnily to nemožností dosáhnout s vedením firmy dohody na nové kolektivní smlouvě. Odboráři už v březnu jednání o smlouvě přerušili po sporech o výši platů a rozhodli se vyjednávat přes zprostředkovatele. Mluvčí automobilky Petr Vaněk uvedl, že důvod vyhlášení stávkové pohotovosti nechápe.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výroba v továrně Hyundai v Nošovicích.

Článek

"Vyhlásili jsme stávkovou pohotovost kvůli sporu o kolektivní smlouvu, ale také proto, aby se zaměstnavatel začal chovat, tak jak by měl, a ne, aby jednostranně rozdával dodatky k pracovním smlouvám a aby je nerozdával pod nátlakem," řekl Radek Kuchař, šéf odborového svazu Kovo v automobilce.

Vedení podniku podle odborářů odmítlo vyčkat na názor zprostředkovatele a zaměstnance nutilo, aby podepisovali dodatky ke smlouvám jednotlivě.

Odboráři požadují nárůst mezd o 9,5 procenta, kdežto zaměstnavatel navrhl zaměstnancům, kteří podepsali dodatky, zvýšení o 5,5 procenta. "Což považujeme za více než velkorysé," uvedl mluvčí podniku Vaněk. Například v automobilce Škoda Auto vzrostly tarifní mzdy od dubna pouze o dvě procenta a v kolínské TPCA v průměru o 2,4 procenta.

Hyundai ale podle odborářů dostatečně nepromítá do mezd zvýšení hospodářských výsledků podniku.

Průměrný hrubý měsíční příjem ve slezské automobilce činil loni 30 094 korun, v dělnických profesích to bylo průměrně 27 700 korun.

V automobilce Hyundai pracuje 3400 lidí. Nošovický podnik loni vyrobil celkem 303 460 osobních automobilů. Podle výroční zprávy vykázala firma v roce 2012 zisk sedm miliard korun při tržbách 92,3 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám