Hlavní obsah

Odborníci zkoumají Hlávkův most, výsledky budou známy do týdne

Výsledky víkendového měření pražského Hlávkova mostu poslouží při přípravě jeho plánovaných oprav. Data budou vyhodnocena do týdne, řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Praha k preventivní kontrole statiky Hlávkova mostu přistoupila po nedávném zřícení trojské lávky. Měření potrvá do nedělního odpoledne.

Foto: Profimedia.cz

Hlávkův most v Praze

Článek

Původně plánovala TSK na Hlávkově mostě větší sérii měření, nakonec ale urychlila zkoušky statické. Při nich na mostě stojí dvě tramvaje a nákladní auto a čidla dole pod mostem snímají pohyby desek, které spojují obě mostní stavby. Kvůli měření tramvaje přes most cestující nevozí a pro auta jsou uzavřené levé jízdné pruhy v obou směrech. I proto musí odborná firma stihnout svou práci za 30 hodin. "Na Libeňském mostě jsme na to měli několik nocí," dodala Lišková.

Ve směru z Holešovic auta a tramvaje jezdí po původní stavbě z roku 1910, v opačném směru po novější dostavbě z 60. let, která byla nutná kvůli rostoucí dopravě na magistrále. "Protože každý most má jiné parametry a jinak se chová, tak mezi ně byla vložena takzvaná přechodová deska. Jejich deformace je potřeba zkontrolovat kvůli degradaci materiálu," uvedl Ludvík Hegrlík z firmy Inset, která most měří. Částečná uzavírka potrvá do nedělního odpoledne.

Výsledky nebudou patrně překvapivé

TSK podle Liškové nečeká žádné překvapivé výsledky, poslední zkoušky má z loňského roku. Výsledky nových použije pro přípravu projektové dokumentace pro opravu soumostí a přípravu stavebního povolení. Rekonstrukci musí projednat také s památkáři, protože mosty jsou památkově chráněné.

Hlávkův most spojuje Nové Město přes ostrov Štvanice s Holešovicemi. Podle posledního měření intenzity dopravy tam v pracovní den projede kolem 46 000 aut denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám