Hlavní obsah

Odboráři předali Nečasovi návrhy k reformám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odboráři se v pátek dopoledne sešli s premiérem Petrem Nečasem, aby mu předložili své návrhy a stanoviska k připravovaným vládním reformám. Téhož dne se zúčastní jednání tripartity, na kterém vystoupí s dalšími náměty a připomínkami.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

"Nyní čekáme na reakci premiéra," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Odboráři, kteří dopoledne předali premiérovi své návrhy k chystaným vládním reformám, se zúčastní ještě jednání tripartity, na kterém spolu se zaměstnavateli chtějí vládě předložit další své náměty a připomínky.

Jde například o zavedení takzvaného kurzarbeitu, kdy podniky v krizi nechávají své zaměstnance zčásti nebo úplně po nějaký čas doma za nižší mzdu, sníženou mzdu pak zaměstnancům doplácí stát. "Kurzarbeit", který se využívá například v Německu, odbory prosazují již několik let. Jeho zastánci argumentují tím, že je to pro stát výhodnější než platit podporu v nezaměstnanosti.

Námitky téměř ke všemu

Odbory nesouhlasí s většinou vládních reforem. Námitky mají jak vůči návrhu důchodové, zdravotní a sociální reformy, tak i proti daňové reformě. Na důchodové reformě jim například vadí, že si lidé budou moci převádět část pojistného ze státního systému na individuální účty u penzijních společností. Způsobí to podle nich další výpadek ve státním důchodovém systému.

U zdravotní reformy jim vadí mimo jiné navýšení spoluúčasti pacientů, na kterém se ve středu dohodli lídři vládní koalice, i nedostatečná definice standardu a nadstandardu. U daňové reformy protestují mimo jiné proti zrušení daňového zvýhodnění benefitů, především stravenek a režijních jízdenek.

Odboráři kvůli vládnímu návrhu reforem nedávno svolali demonstraci na Václavské náměstí. Zúčastnilo se jí přes 40 000 lidí. Nyní odbory chystají stávku v železniční, silniční i městské dopravě. Vyhlásí ji, pokud s vládou do 10. června nenajdou o reformách společnou řeč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám