Hlavní obsah

Odboráři hrozí protesty kvůli reformě veřejných financí

Novinky, Hana Kadečková
PRAHA

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch dnes oznámil, že odborům došla trpělivost. Největší odborová centrála, která sdružuje 34 odborových svazů s více než 800 tisíci členy, je rozhořčena postupem jednání o reformě veřejných financí. Štěch uvedl, že odboráři jsou připraveni uspořádat protestní akce.

Foto: Jiří Šmucler

Nejstarší hrobky a nejčerstvější kytice (od primátora Paříže) na hřbitově Père Lachaise

Článek

Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS) se dosud prezentované výstupy připravované reformy veřejných financí zdají nevyvážené až nespravedlivé. "Odbory jsou připraveny razantně vystoupit proti reformě, jestliže na ni doplatí jen zaměstnanci," uvedl Štěch. ČMKOS ustavila krizový štáb, který bude koordinovat protestní akce.

"Nebojím se říci, že budou razantní, protože odboráři jsou rozhořčeni," řekl Štěch. První demonstrací by mohla být protestní akce plánovaná na 22. května v Ostravě, která byla svolána kvůli prohlubující se nezaměstnanosti v regionu. Odborům se nelíbí chystané škrty v sociální oblasti. "Problémy (schodku veřejných rozpočtů - pozn. redakce) nesmějí být řešeny na úkor těch, kteří to nezavinili, tedy občanů, zaměstnanců a důchodců," řekl již v prosinci loňského roku Štěch.

Štěch opustil smířlivý tón již v prosinci

Milan Štěch opustil smířlivou rétoriku vůči vládě Vladimíra Špidly již v prosinci loňského roku, kdy vyzval odboráře k ostražitosti, která by mohla vyústit až v protesty na ulicích. "Připravme se na odpor. Italští a francouzští odboráři by nám měli být příkladem," prohlásil tehdy před svými kolegy. Důvodem k jeho razantnímu vystoupení byly tehdy pracovní materiály expertů ministerstva financí, kteří v rámci nutných úspor veřejných financí volají po radikálním zásahu do sociálního systému, což by mohlo znamenat plošné škrty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám