Hlavní obsah

Odboráře po Zavadilovi povede Středula, chce mít z konfederace orchestr

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) povede nově stávající šéf největšího odborového svazu KOVO Josef Středula. V pražském hotelu Olšanka pro něj v pátek večer hlasovalo 142 odborářských delegátů z 227. Jeho soupeř Václav Pícl získal 67 hlasů. Prvním místopředsedou se stal šéf odborářských legislativců Vít Samek, místopředsednický post obhájila Radka Sokolová.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Nový předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula (uprostřed)

Článek

Středula ve své kandidátské řeči přirovnal konfederaci k orchestru plném kvalitních individualit. „Ale ten orchestr nikdy nebude tvořit orchestr, když jeden bude naladěn tak a druhý onak,“ poznamenal.

Zdůraznil také, že je zapotřebí mít kvalitního dirigenta, který je „služebníkem hráčů, ale taky má velkou zodpovědnost“.

„Chci, abychom zněli ještě o něco lépe než Česká filharmonie,“ doplnil Středula po svém zvolení.

Bouřlivá debata

V čele ČMKOS, které od listopadu nemělo šéfa, vystřídá Jaroslava Zavadila, jenž se stal po podzimních volbách poslancem.

Volbě předsedy předcházela poměrně bouřlivá debata o tom, zda by nebylo dobré z úsporných důvodů volit jen jednoho místopředsedu místo dvou. Tento návrh ale neprošel.

V první polovině dne k delegátům promluvili čestní hosté včetně ministryně práce Michaely Marksové, europoslance Richarda Falbra nebo sociologa Jana Kellera. [celá zpráva]

Šestý sjezd ČMKOS bude pokračovat druhým dnem v sobotu. Promluvit by měl i prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám