Hlavní obsah

Od tragédie ve Studénce uplynulo osm let, rodiny obětí stále nedostaly odškodnění

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Další smutnou osmičku má na svém kontě tragický pád mostu ve Studénce na Novojičínsku, do kterého narazil 8. srpna 2008 vlak EuroCity Comenius číslo 108. Železniční nehoda, při níž tehdy zahynulo osm lidí a dalších několik desítek se zranilo, není ani dnes, v den osmého smutného výročí, soudy vyřešena.

Foto: Pavel Karban, Právo

Odklízení trosek nehody

Článek

Rodiny obětí i zranění tak stále čekají na své odškodnění a na spravedlnost za chyby, které se při rekonstrukci mostu staly.

„Všechny nás udivuje, že ani po osmi letech od takové tragédie soud v této věci nerozhodl. Je to ostuda naší justice. Lidé už ani nevěří, že v této věci padne spravedlivý rozsudek. Že prostě bude trest odpovídající tomu, co se stalo. O odškodnění rodin obětí raději nemluvím. Všichni mají následky na celý život – obrovské trauma,“ uvedl Rudolf Svoboda.

Ten se zasloužil o vznik památníku vlakového neštěstí na místě nehody. S lidmi, kteří vlakem cestovali, je v pravidelném kontaktu.

Soudce novojičínského okresního soudu Jaromír Pšenica, který má případ vlakové havárie na starost, nebyl minulý týden příliš sdílný. Právu řekl, že ve věci není žádný posun a že se čeká na vyhotovení znaleckého posudku. „Ten by měl být hotov letos v září. Víc vám teď k tomu opravdu neřeknu,“ dodal novojičínský soudce. Hlavní líčení kvůli mostu, který se v roce 2008 kvůli chybám při rekonstrukci zřítil těsně před přijíždějící rychlík, začalo 20. června 2011.

To, co tam při stavbě mostu předvedli, to bylo šlendriánství prvního stupně
Rudolf Svoboda

Na lavici obžalovaných usedli zejména zaměstnanci generálního dodavatele ODS-Dopravní stavby Ostrava, ale i zástupci subdodavatelské firmy Bögl a Krýsl.

Uctí památku

Podle Svobody, který bydlí kousek od místa, kde se jedno z největších železničních neštěstí v Česku stalo, a opravy si i fotil, šlo o amatérismus stavbařů.

„To, co tam při stavbě mostu předvedli, to bylo šlendriánství prvního stupně. Raději se k tomu nebudu více vyjadřovat. Své fotky jsem soudu poskytl, jak to tam ledabyle chystali,“ kroutil hlavou muž a dodal, že v pondělí na osmé výročí od tragédie přijdou k památníku ve Studénce opět zavzpomínat a uctít památku obětí.

„Přijede i paní Tomčíková ze Svitav, zdravotní sestra, která vlakem jela a jako první se snažila zachraňovat pasažéry. Přijede i sochař Rybička, který památník vytvořil, přestože je již hodně nemocen,“ upozornil Svoboda. K památníku v pondělí kolem 10. hodiny dopoledne dorazí položit kytice a zapálit svíčky i zástupci města Studénky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám