Hlavní obsah

Od návštěvy Merkelové jsme čekali víc, shodli se politici

Právo, Karolina Brožová
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) měl návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové využít lépe a sdělit jí český postoj k migrační krizi a bezpečnostní situaci v Evropě, míní politici.

Foto: David Taneček, ČTK

Bohuslav Sobotka si s Angelou Merkelovou přiťukl v restauraci v areálu Strahovského kláštera.

Článek

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je zjevné, že se Sobotka vyhýbal v jednání s kancléřkou tématům, ve kterých se obě strany jasně neshodnou. „Byla snaha pana premiéra a jeho týmu téma migrace nezařazovat, nakonec na něj opatrně došlo,“ řekl Brabec.

„Výsledek není překvapivý. Obě strany zkonstatovaly, že se v něčem shodnou a v něčem ne. V migraci se neshodnou. Rozdíly v názoru mezi paní Merkelovou a Českou republikou jsou větší, než jak zaznělo,“ řekl Brabec.

Málo času

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška neměli Sobotka a Merkelová na hlubší diskusi čas. „Neznám vnitřní obsah jednání, ale mrzí mě, že si na nás paní kancléřka neudělala víc času a že zvolená témata, to znamená migrační krize a brexit a co s Evropou po brexitu, jsou aktuální témata,“ řekl Právu.

„Souhlasím s panem prezidentem, že kvóty jsou neúčinné a že se migrační krize musí řešit jiným způsobem, a to zastavením uprchlíků na vnější hranici Schengenu,“ dodal Bartošek.

Předsedu ODS Petra Fialu zase mrzí, že Sobotka neprezentoval německé kancléřce český postoj k situaci v Turecku a migrační krizi.

„Mně připadá škoda, že pan premiér nepovažoval za potřebné, aby mohl tlumočit nějakou českou pozici, na které by se mohly shodnout všechny demokratické strany,“ řekl Právu Fiala. Zdůraznil však, že vztahy s Německem má Česko bohaté a je potřeba je udržovat. „Musíme rozvíjet bilaterální vztahy a ty by neměly být ochromeny tím, že máme rozdílný názor na migraci,“ podotkl předseda ODS.

TOP 09: O čem se to vlastně bavili?

TOP 09 je ráda, že k návštěvě Merkelové došlo. „Je zajisté dobré, že tu paní kancléřka byla,“ řekl Právu čestný předseda Karel Schwarzenberg. Od návštěvy však očekával víc. Kupříkladu příliš nechápe, proč se Sobotka se svým německým protějškem zdržovali řečmi o digitalizaci průmyslu. „Na tom by se měli spolu domlouvat ředitelé průmyslových podniků. To na mě velký dojem nedělá,“ dodal Schwarzenberg.

Ani šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska výsledky jednání, oznámené na tiskové konferenci, neohromily. „Spolupráce tajných služeb? Pevně doufám, že tajné služby obou zemí spolupracují už dávno, že se na tom premiéři nemuseli dohodnout až dneska. To by bylo dost smutné,“ řekl Právu.

Filip: Sobotka byl moc opatrný

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa měl předseda vlády kancléřce také navrhnout zrušení sankcí vůči Rusku.

„Já se nedomnívám, že návštěva měla přínos, protože pan premiér byl víc než opatrný. Ty skutečné potřeby ČR nesdělil. A to je zrušení sankcí (vůči Rusku). To je důležitá věc vzhledem k ekonomické situaci České republiky i Spolkové republiky,“ řekl Právu předseda komunistů.

Anketa

Máte kladný vztah k Německu?
Ano
60,7 %
Ne
39,3 %
Celkem hlasovalo 7327 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám