Hlavní obsah

Od Ježíška chtějí děti nejvíc kadicího jednorožce

Právo, Rudolf Voleman

K největším tahákům letošních Vánoc mezi hračkami patří poník podobný jednorožci, kterého lze nakrmit speciálním slizem, který pak vykadí. Vyplývá to z přání, které děti posílají Ježíškově poště na Boží Dar v Krušných horách.

Foto: Rudolf Voleman a ČP, Právo

Jakub Dvořák při razítkování ježíškovských přání na poště na Božím Daru. Ve výřezu letošní podoba Ježíškova razítka.

Článek

„Je to taková napodobenina jednorožce. K tomu patří souprava na tvorbu slizu, kterým ho nakrmíte, a on se pokadí,“ popsala zaměstnankyně božídarské pošty Daniela Tautermannová letošní dětský hit.

„Některé hračky já prostě nechápu,“ kroutila udiveně hlavou vedoucí božídarské pošty Iva Králová.

Je to napodobenina jednorožce. Nakrmíte ho a on se pokadí
Daniela Tautermannová, pošta Boží Dar

Mezi další vysněné dárky patří asi čtyřicet centimetrů vysoký plyšový medvídek, který zvládne svému majiteli poslat pusu, lze jej nakrmit, zavírá oči a umí vydávat příjemné zvuky. „Jeden takový stál v listopadu na e-shopu sedmnáct set korun, za dva týdny už dva tisíce a nyní, když se podívám na internet, tak už stojí 4900 korun,“ poznamenala Tautermannová.

Kromě těchto novinek mají děti zájem o chytré telefony, tablety a počítače, počítačové hry, ale také o různá lega, zejména s dinosaury. „Hojně se projevuje v přáních reklama v televizi,“ popisuje vedoucí pošty.

Některé děti mají v seznamu i třicet vánočních dárků. „Vůbec nemají představu o tom, co všechny ty hračky stojí. Já nad tím žasnu, jak jsou neskromné. Málokdy se najde dítě, které by chtělo jednu věc. Děti dnes neznají hodnoty a myslí si, že všechno jde, a to je špatně,“ podivovala se Králová, podle které jen výjimečně si děti přejí zdraví svých blízkých.

Záběry z třídírny balíků: Před Vánocemi praská ve švech

Vánoce

Nováčkem při razítkování je nový zaměstnanec božídarské pošty Jakub Dvořák. „Připravoval jsem se na to, ale ruce od razítkování mě už dost bolí,“ svěřil se. „Denně orazítkuju asi dvacet kilogramů vánoční pošty. To jsou stovky a stovky dopisnic a pohledů,“ dodal.

Kolegyně podobně jako v minulosti kvůli obavám z otlaků a puchýřů raději používají při razítkování cyklistické rukavice.

Od Zélandu po Omán a Rusko

Letos přišla ježíškovská vánoční přání mimo jiné i z Nového Zélandu, Tchaj-wanu, Hongkongu, ale i z Ománu. Denně deset až dvacet přání chodí letos z Ruska. Je záhadou, jak na božídarského Ježíška ruské děti zvyklé na dědu Mráze přišly.

„Všechny tyto dopisy končí bez odpovědi a to je nám opravdu líto,“ uvedla Králová s tím, že u dopisnic z Ruska jsou sice přiložené zpětné adresy, ale chybí platná česká poštovní známka. „Je mi to hrozně líto, protože to jsou krásné dopisy, nádherně napsané,“ krčila rameny Králová.

Vloni božídarská pošta orazítkovala 315 kilo ježíškovské pošty, což odpovídá denně více než třem tisícům vánočních dopisnic nebo pohledů a takřka 70 tisícům zásilek. Ve středu evidovala pošta na Božím Daru již 270 kg vánoční pošty.

„Vypadá to, že loňský objem překonáme, protože zbývá skoro ještě týden a jen v úterý jsme posílali 45 kilo vánoční pošty,“ podotkla Králová.

Motivem letošního vánočního razítka, jehož autorem je podobně jako vloni výtvarník a grafik Pavel Sivko, jsou plovoucí lodičky z ořechových skořápek s hořícími svíčkami a nápisem Boží Dar pod nimi.

Reklama

Výběr článků

Načítám