Hlavní obsah

Očkovat proti prasečí chřipce se zatím nechalo 30 tisíc Čechů

Novinky, Jaroslav Soukup

Počet obětí prasečí chřipky stoupl v České republice na 38. Za poslední týden zaznamenali lékaři čtyři nová úmrtí. Zároveň ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že podle dostupných údajů bylo zatím naočkováno více než 30 000 Čechů.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Článek

Vzhledem k tomu, že očkování se dle ministerstva naplno rozběhlo teprve před dvěma týdny, považuje číslo za pozitivní.

"Z prvních ověřených dat tedy rozhodně nevyplývá nezájem vybraných skupin chronických pacientů o očkování," uvedl resort s tím, že přesné číslo očkovaných je 30 175.

Do země již  dorazilo několik zásilek vakcín. Celkem by mělo Česko obdržet milión dávek. V první vlně očkování měli dostat vakcínu pacienti s chronickými onemocněními, u nichž hrozí v případě onemocnění virem prasečí chřipky komplikace. Pouze někteří z nich by měli být očkováni dvěma dávkami.

Následně se mělo jednat o zdravotníky a lidi potřebné pro chod státu jako policisté, hasiči a pracovníci krizových štábů. Po sérii zdravotních testů kabinet potvrdil, že očkovány mohou být i děti. [celá zpráva]

Vzhledem k tomu, že někteří z dotyčných očkování odmítli, uvažuje ministerstvo o tom, že by se mohli očkovat i lidé mimo okruh předem vytipovaných jedinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám