Hlavní obsah

Očkovací systém nezaregistruje cizince. Podle Dzurilly se mají obrátit na linku 1221

Jan Menšík, Právo, Novinky, Dominika Jeřábková, Jan Menšík

Registrační systém na očkování proti covid-19 není schopný rozpoznat zahraniční rodná čísla. Cizinci starší 80 let, kteří v ČR dlouhodobě žijí a platí pojistné, tak v pátek měli problémy s online registrací. Podle vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly měli využít linku 1221.

Foto: Ondřej Hájek , ČTK

Lékař mluví s klienty Domova pro seniory Severní terasa v Ústí nad Labem před očkováním.

Článek

„Těch lidí nad 80 let je minimum. Ještě to tam doplňujeme jako další funkci. Pro tyto lidi byla linka 1221, kde se mohli registrovat,“ řekl Dzurilla Novinkám.

Aktuálně snaží o to, aby se mohly alespoň nižší ročníky zaregistrovat rovnou online. „Čím níž ve věku jdeme, tím víc takových lidí bude, a musíme to vyřešit systémově,“ uvedl.

PŘEHLEDNĚ: Registrace k očkování v otázkách a odpovědích

Domácí

Na linku 1221, kde mají s registrací pomáhat těm seniorům, kteří neovládají práci s počítačem, se ale v pátek dlouho nešlo dovolat.

Během dne se tak na redakci Novinek obraceli lidé, kteří se beznadějně snažili zaregistrovat na očkování své příbuzné. „Opakovaně se mi nedařilo, aby systém rozeznal číslo pojištěnce mého tchána, 86 letého občana Švédska, který má v ČR trvalý pobyt od roku 2005 a má řádně uhrazené veškeré pojistné,“ popsala Jana M. komplikace cizinců.

Rozhodla se proto obrátit na pojišťovnu. „Na infolince VZP mi sdělili, že nejsme první, kdo se na to ptá. Informovala jsem se u VZP, neboť telefonní linka 1221 nefunguje,“ doplnila.

Havlíček: Přetížení už nebude, systém vyladíme

Domácí

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) však registrační systém, který měl při svém pátečním ranním spuštění i další technické problémy, funguje celkově dobře. Dzurillu chce proto navrhnout prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání. Novinářům to premiér řekl v sobotu na tiskové konferenci po jednání s hlavou státu v Lánech.

Babiš: Systém očkování funguje dobře, Dzurillu navrhnu na státní vyznamenání

Koronavirus

Očkování začalo v ČR podobně jako v dalších státech EU v neděli 27. prosince. Od té doby dostalo vakcínu přes 170 tisíc lidí. Do systému se na očkování registrovalo od pátku dalších 155 tisíc lidí nad 80 let, ale termín obdrželo pouze asi 44 tisíc z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám