Hlavní obsah

Ochladí se mírně, na Moravě tropy vydrží do soboty

Novinky, toh, pno
ČESKÁ REPUBLIKA

Vlna tropických veder, které v posledních dnech sužují Českou republiku, stále neopadá. Teploty do 35 stupňů Celsia by měly na Moravě vydržet až do soboty. V Čechách se ale už v úterý podvečer začne od západu pomalu ochlazovat. V neděli teploty seskočí o deset stupňů a následující týden bude oblačný s přeháňkami. Teploměry ukážou maximálně pětadvacítku.

Článek

"V úterý stále ještě očekáváme teploty od 33 do 37 stupňů. Na horách pak kolem 28," varoval před vedry Jan Horák z Meteopresssu. Zároveň dodal, že polojasno odpoledne vystřídá přechodně až oblačno. "Na západě Čech se začne ochlazovat a v Krušných horách očekáváme přeháňky i možné bouřky," doplnil meteorolog.

Podle něj je ozónová vrstva nad republikou stále tenčí, než normálně, proto by si lidé měli stále dávat pozor na zvýšené ultrafialové záření.

Ve středu bude v Čechách od 27 do 31 stupňů. Na Moravě a jihu až jihovýchodě republiky bude stále do 35 stupňů Celsia.

Studená fronta přinese přeháňky a bouřky

S přicházející studenou frontou se přeháňky a bouřky rozšíří po celé republice a teploty se dostanou pod hranici třiceti stupňů. Deště a případné bouřky budou intenzivnější, ale krupobití zatím nehrozí.

Ve čtvrtek a pátek by rtuť teploměrů v Čechách už neměly překročit třicítky. Jen Moravané můžou čekat, že jim tropické teploty vydrží až do soboty. V neděli by už rtuť teploměrů po celé republice neměla překonat hodnotu 25 stupňů. "Rozšíří se k nám oblast nižšího tlaku vzduchu, proto by příští týden měl být oblačný a deštivý," uzavřel Horák.

Horko zaměstnává hasiče

Vysoké teploty přidělávají práci také hasičům. Během pondělí vyjížděli ke 140 požárům, což je 2,5krát více než je dlouhodobý průměr. "Hasiči například ještě v úterý zasahují u rozsáhlého lesního požáru, který vypukl v pondělí odpoledne ve skalnaté oblasti na Českolipsku," uvedl mluvčí generálního ředitelství hasičů Petr Kopáček.

S požárem lesa ve skalnatém terénu na Českolipsku bojují desítky hasičů už druhý den. Foto: HZS Libereckého kraje.

Tropy přinesly k vodě úrazy

V souvislosti s teplým počasím se záchranářům po celé zemi začaly množit výjezdy k úrazům a nehodám u vody. Lidé často podceňují rizika spojená s pobytem u vody a přeceňují své síly. Kromě zvýšeného počtu utonulých musí zasahovat i u vážných úrazů.

V pondělí odpoledne například vyjížděli západočeští záchranáři do kaolínového lomu Jimlíkov u Karlových Varů. "Po pádu do vody si zde způsobil 18letý mladík poranění hlavy a bylo podezření na poranění páteře," uvedl mluvčí karlovarské záchranné služby Lukáš Hutta.

V Kynšperku nad Ohří si po skoku do jezu na řece Ohři způsobil mnohačetné tržné rány na hlavě 36letý místní muž. Od vody ho záchranáři převezli přímo na chirurgii sokolovské nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám