Hlavní obsah

Obyvatelé ostravského ghetta budou mít vodu nejdříve příští týden

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Minimálně do pondělí musí zhruba 100 obyvatel v ostravském ghettu Přednádraží, mezi nimiž je většina žen a dětí, vydržet bez tekoucí vody. Společnost Ostravské vodovody a kanalizace (OVaK) zatím nemá výsledky analýzy vody ani posudek od soudního znalce na technický stav rozvodů. Bez nich OVaK vodu do domů, které patří podnikateli Oldřichu Roztočilovi, nepustí.

Mluvčí obyvatel Jan Bandy a obyvatelka Iveta HorvátováVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Zprávu soudního znalce bychom mohli mít zítra,“ uvedla mluvčí OVaKu Martina Gavendová a dodala, že výsledky analýzy vody by mohla firma dostat ještě dnes odpoledne. „Pokud budeme mít v pátek kompletní informace, budeme informovat pana Roztočila,“ sdělila. Kdy voda aspoň v jednom z domů poteče, a lidé nebudou odkázáni na cisternu, Gavendová neví. „Když vyjde všechno v pořádku a připraveno, tak to bude nejdříve v pondělí,“ potvrdila mluvčí ostravské vodárenské společnosti.

Obyvatelka Helena Macková a majitel domů Oldřich RoztočilVideo: Pavel Karban, Právo

Roztočil chce ještě dnes napojit v domě číslo 8 vodu na jeden kohout, který vyvede na chodbu v přízemí domu. „Vodárny údajně čekají na posudek soudního znalce. Nevím, do jaké míry se tahle záležitost provádět musí nebo nemusí, ale vnímám to jako další obstrukci toho, aby voda nemusela téct,“ popsal podnikatel.

Zatímco v minulých dnech byli obyvatelé Přednádraží odkázáni na vodu z cisteren, dnes dostali od jednoho dárce 43 dvacetilitrových barelů. Co bude dál, neví lidé ani romský aktivista Kumar Viswanathan.

„To je velká rána, počítali jsme, že dnes voda poteče. Takže když nebude, bude to další zdržení,“ povzdychl si s tím, že současná situace ohledně vody je kritická. „Prostředky na další cisterny nemáme, a jak to vypadá, budeme je muset dál shánět. Mrzí mě, že samospráva lidem nechce pomoct a tváří se, že se jí to netýká. Přitom tady žijí lidé bez vody,“ doplnil Viswanathan a slíbil, že lidi bez vody ale v žádném případě nenechají.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zaměstnanci geodetické firmy zaměřují, zda se dá v Přednádraží vybudovat funkční kanalizace

Voda v romském ghettu Přednádraží neteče od pátku 27. července. OVaK přerušil dodávky kvůli vysokému dluhu. Za dům č. 8 již majitel dluh uhradil a lidé se jej snaží dát do pořádku, aby zde brzy již mohla znovu být spuštěna voda.

Čekalo se na rozhodnutí společnosti OVaK, která zde provedla analýzu vody a tlakovou zkoušku. Ta však prokázala únik.

Stavební úřad Roztočilovi uložil zdemolovat do 25. srpna dům číslo 19 a zazdít okna a dveře u domu číslo 11. Dalších šest domů má do 60 dnů opravit.

Okresní soud v Ostravě Roztočilovi následně uložil pokutu 30 tisíc korun za to, že se nepostaral o vystěhování lidí z ghetta, které mu nařídil stavební úřad Moravské Ostravy a Přívozu. Majitel domu se hodlá proti pokutě odvolat.

O vystěhování lidí soud zatím nerozhodl, vyzval úřad, aby svůj návrh na soudní vystěhování obyvatel doplnil. Ostravský magistrát chce podat určovací žalobu na stát, a to kvůli nefunkční kanalizaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám